Śniadania na słodko

Jogurtowa owsianka z duszonym jabłkiem

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Witajcie po weekendzie. Ach, jak fajnie było wstawać bez budzika i bez harmonogramu, który był sztywny i nie pozwalał ani na sekundę opóźnienia. Co prawda nie było mowy o słodkim lenistwie, ale na pewno był to weekend, kiedy mogłam choć odrobinę zwolnić i nie realizować punkt po punkcie zadań z listy. Co prawda ciągle mam poczucie niedosytu, takiego domowego. Irytuje mnie brak drzwi i schodów na poddasze. Ja już chciałabym mieć wszystkie skończone, zrobione i po prostu cieszyć się domem. A tutaj ciągle coś, jak nie opóźnienie w dostawie, to fachowiec zachorował, wszystko się przeciąga, a mi okrutnie brakuje cierpliwości. Naprawdę, czasami mi aż wstyd za siebie, ale chciałabym skończyć remont i zacząć życie. Taka prowizorka jest męcząca. Dobrze chociaż, że mamy stół i krzesła. I poranną owsiankę, zjedzoną nieśpiesznie, w towarzystwie moich kociaków. Zimna owsianka i gorące jabłka? Pyszna sprawa. Polecam Wam ten zestaw na szybkie śniadanie, niech rozjaśni nam trochę te ponure dni. Na szczęście luty mija błyskawicznie, i coraz bliżej do naszej ukochanej wiosny. Ja już nie mogę się doczekać, i chyba zacznę odliczać do niej dni. No dobrze, ja już wiem. Jeszcze 35 dni!

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 8 łyżek płatków owsianych

  • 300 gramów jogurtu naturalnego

  • Ekstrakt waniliowy

  • 2 duże jabłka

  • Duża garść rodzynek

  • Pół łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki miodu

  • Odrobina masła

  • Sok z 1 pomarańczy

  • Garść orzechów laskowych

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki mieszam z jogurtem, zostawiam je na noc w lodówce, rano dodaję ekstrakt waniliowy i łyżkę miodu, mieszam. Jabłka kroję w kostkę, w garnuszku rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję rodzynki, podsmażam przez 2 minuty, zalewam owoce sokiem pomarańczowym, dodaję miód i cynamon. Duszę jabłka przez 2-3 minuty. Siekam orzechy.
2

Serwowanie

Owsiankę przekładam do miseczek, na wierzchu układam duszone jabłka, posypuję orzechami.
1508 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodkoŚniadania na słono

Giselle. Cafe Bistro, Wrocław.

1 Min. czytania
Czujecie wiosnę w powietrzu? Jest pięknie! Tak wiem, że w marcu jak w garncu, i za tydzień, ba za dwa dni będzie…
Śniadania na słodko

Placuszki piernikowe

10 minut Min. gotowania
Z końcem lutego, czuję powiew wiosny. Albo chociaż nadzieję na wiosenne dni i radość, jaką będę czuła już niebawem. Ogród zacznie mienić…
Śniadania na słodko

Migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca

25 minut Min. gotowania
Witajcie! Dziś mam dla Was gorącą nowość z mojej kuchni. Czyli przepyszne migdałowo-jabłkowe racuchy z pieca. Tak, dokładnie, z pieca. Przyznaję, że…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.