Śniadania na słodko

Jogurtowa owsianka z duszonym jabłkiem

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Witajcie po weekendzie. Ach, jak fajnie było wstawać bez budzika i bez harmonogramu, który był sztywny i nie pozwalał ani na sekundę opóźnienia. Co prawda nie było mowy o słodkim lenistwie, ale na pewno był to weekend, kiedy mogłam choć odrobinę zwolnić i nie realizować punkt po punkcie zadań z listy. Co prawda ciągle mam poczucie niedosytu, takiego domowego. Irytuje mnie brak drzwi i schodów na poddasze. Ja już chciałabym mieć wszystkie skończone, zrobione i po prostu cieszyć się domem. A tutaj ciągle coś, jak nie opóźnienie w dostawie, to fachowiec zachorował, wszystko się przeciąga, a mi okrutnie brakuje cierpliwości. Naprawdę, czasami mi aż wstyd za siebie, ale chciałabym skończyć remont i zacząć życie. Taka prowizorka jest męcząca. Dobrze chociaż, że mamy stół i krzesła. I poranną owsiankę, zjedzoną nieśpiesznie, w towarzystwie moich kociaków. Zimna owsianka i gorące jabłka? Pyszna sprawa. Polecam Wam ten zestaw na szybkie śniadanie, niech rozjaśni nam trochę te ponure dni. Na szczęście luty mija błyskawicznie, i coraz bliżej do naszej ukochanej wiosny. Ja już nie mogę się doczekać, i chyba zacznę odliczać do niej dni. No dobrze, ja już wiem. Jeszcze 35 dni!

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 8 łyżek płatków owsianych

  • 300 gramów jogurtu naturalnego

  • Ekstrakt waniliowy

  • 2 duże jabłka

  • Duża garść rodzynek

  • Pół łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki miodu

  • Odrobina masła

  • Sok z 1 pomarańczy

  • Garść orzechów laskowych

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki mieszam z jogurtem, zostawiam je na noc w lodówce, rano dodaję ekstrakt waniliowy i łyżkę miodu, mieszam. Jabłka kroję w kostkę, w garnuszku rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, dodaję rodzynki, podsmażam przez 2 minuty, zalewam owoce sokiem pomarańczowym, dodaję miód i cynamon. Duszę jabłka przez 2-3 minuty. Siekam orzechy.
2

Serwowanie

Owsiankę przekładam do miseczek, na wierzchu układam duszone jabłka, posypuję orzechami.
1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Japońskie pankejki z figą i miodem

10minuty Min. gotowania
Podobno japońskie pankejki są najlepsze na świecie. Najbardziej puchate, najbardziej delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. I muszę się z tym zgodzić….
Śniadania na słodko

Krążki jabłkowe na śniadanie

10 minut Min. gotowania
Wrzesień to czas, który zawsze wzbudza mnie refleksje. Bo to koniec wakacji i zaraz mamy jesień. Tegoroczna jesień na szczęście zapowiada się…
Śniadania na słodko

Proteinowa granola z patelni

5 minut Min. gotowania
Granola z patelni? Ale co to jest? Przecież granolę kupujemy w sklepie, w takim ładnym, kolorowym pudełku. Nie smażymy jej przecież na…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.