Ciasta

Lotaryński placek z gruszkami

40 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Dziś zapraszam na ciasto, niby prosty, ba, taki zwykły placek z gruszkami. Ale sami zobaczycie, jest on niezwykły. Niezwykły w swojej prostocie. Cała magia polega na dodaniu na ciasta serka homogenizowanego, dzięki temu ciasto jest niezwykle wręcz miękkie i delikatne. Bardzo kuszące, po prostu rozpływające się w ustach. Dałam do ciasta naprawdę sporą ilość gruszek, które pięknie rozkładają się w całym cieście i przynoszą niezwykła słodycz. To ciasto niby codzienne, ale jednak niecodzienne. Tak banalnie proste, że zrobicie je w środę, wieczorem, albo popołudniem. Sami zobaczycie, wystarczy kilka prostych składników, trzy gruszki i ciasto gotowe. Chyba jestem fanką takich ciast, które są po prostu nieskomplikowane, lekkie i genialnie pasują do kubka herbaty. Takie, które łatwo zabrać ze sobą do pracy. Przepis na ciasto znalazłam tutaj. Mamy tutaj wersję z mirabelkami, ale wiecie, nie chciałam czekać aż do wakacji, by zrobić ten wypiek, więc po prostu zamiast mirabelek, wybrałam dostępne na już gruszki. Wydaje mi się, że pasują tutaj idealnie! Koniecznie je zróbcie, na miłe środowe popołudnie, takie powalentynkowe, a przed jutrzejszym pączkowym szaleństwem. Ja wybitnie pączkowa nie jestem, więc chętnie zjem kawałek takiego ciasta. 

Share

rb_lena
przygotowanie
15
gotowanie
40
ilość porcji
8
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Tortownica

Składniki

  • Składniki:

  • 3 duże gruszki

  • 4 jajka

  • 220 gramów mąki

  • 80 gramów masła

  • 120 gramów serka homogenizowanego

  • 80 gramów cukru/erytrytolu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Ekstrakt waniliowy

  • Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Serek i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, bez termoobiegu. Masło roztapiam i studzę. Gruszki obieram i kroję w kostkę. W dużej misce ubijam jajka z cukrem i wanilią na jasny, puszysty krem. Następnie dodaję roztopione masło i serek waniliowy, dokładnie ubijam. Teraz czas na dodanie mąki i proszku do pieczenia, mieszam szpatułką składniki, na koniec dodaję gruszki.
2

Pieczenie

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Placek piekę 40 minut, do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Uwagi

Spróbujcie tego ciasta z innymi owocami, polecam śliwki, rabarbar czy morele.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.