Ciasta

Pomarańczowe Brownie

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Wiecie co jest najlepszym pomocnikiem, kiedy czas nas nauka, albo coś, co wymaga skupienia? Oczywiście czekolada! Im więcej tym lepiej. Dla mózgu oczywiście, bo przecież my to wszystko robimy dla jego lepszej pracy. Tak, naprawdę, zajadam tę czekoladę, by załapać wszystkie niuanse zarządzania transportem i logistyką. Jak się możecie domyślić, to nie są moje ulubione przedmioty i ich zgłębianie, nie jest tym, co sprawia mi jakąkolwiek przyjemność. Ale są pewne sposoby  by ta nauka szła prościej, to blacha Brownie. A to ciasto pachnie po prostu rewelacyjnie. Genialne połączenie pomarańczy i czekolady, działa lepiej niż świeca zapachowa. A jak smakuje? Po prostu bajecznie, nie wiem sama czemu i na jakiej zasadzie to działa, ale to Brownie jednocześnie relaksuje, ale i cudownie pobudza do pracy i do działania. No a poza tym, chociaż Brownie to proste ciasto, to jednak trzeba wstać od biurka, poszukać składników, wyjąć miskę i garnuszek… No dobrze, znajdę każdą wymówkę byleby odejść od nauki logistyki. Ale nie potrafię się oprzeć czekoladzie. I Wy się nie opierajcie tylko pieczcie. Dla mnie to jedno z lepszych Brownie jakie miałam okazję przygotować. 

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Tarka

  • Garnuszek

  • Tortownica

  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 3 jajka

  • 80 gramów gorzkiej czekolady 70 % kakao

  • 2 czubate łyżki kakao

  • 1 duża pomarańcza

  • 100 gramów masła

  • 120 gramów mąki pszennej

  • 100 gramów erytrytolu ( albo cukru)

  • Szczypta soli

  • Kilka kropli ekstraktu z wanilii

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie ciasta

Pomarańczę parzę wrzątkiem. Ścieram skórkę, wyciskam sok. W garnuszku umieszczam czekoladę, masło, cukier lub erytrytol, oraz sok z pomarańczy. Podgrzewam, aż masło się rozpuści, studzę. Do miski wbijam jajka, dodaję czekoladową masę, dosypuję mąkę, wanilię, kakao i skórkę z pomarańczy. Mieszam-nie trzeba jakoś dokładnie tego robić, ważne, by nie był śladów mąki.
2

Pieczenie i serwowanie

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto, piekę je 25 minut. Świetnie smakuje, lekko ciepłe.
1473 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Ciasto migdałowo-kokosowe z marakują

35 Min. gotowania
Witajcie kochani w kolejny długi weekend. Uwielbiam te majowy czas, kiedy wolne dni pozwalają na chwile zapomnienia o codzienności. Dziś witam się…
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.