Obiady

Kurczak z pieczarkami i szparagami.

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Wczorajszy dzień, był mimo wolnego dnia od pracy, bardzo, ale to bardzo intensywny. Każdy z nas miał pełno zajęć i zadań. Nim się spostrzegłam, nadszedł wieczór. Chociaż udało nam się wieczorem wspólnie obejrzeć film. No dobrze, zacząć oglądać, bo ja spałam po kwadransie, mąż dotrwał do połowy. Od rana znów intensywnie, bo moja uczelnia nie dała mi dziś wolnego, mąż też spędza ten czas produktywnie i pracowicie. Ale, ale, w tym natłoku zadań, trzeba zadbać o zdrowe jedzenie. W ramach akcji czyszczenia lodówki, wyjęłam z zamrażarki majowe szparagi. Umiliły nam one ten styczniowy obiad. W towarzystwie kurczaka i pieczarek, oraz azjatyckich przypraw, były wspaniałą bazą do obiadu. Podane z ryżem, były po prostu fenomenalne. Dziś będziemy próbować to danie z makaronem, coś czuję, że też będzie pysznie! Dla mnie to danie, jest naprawdę świetne na chłodne dni. Czuć mocno imbir, czosnek i słodycz miodu. To bardzo intensywne smaki, ale podane w lekkiej formie. To naprawdę świetny pomysł na obiad. Jestem pewna, że będzie Wam smakować. 

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • 8 pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 4 ząbki czosnku-zmiażdżone

  • 2 pełne łyżki miodu

  • 3 cm kawałek imbiru-posiekany w drobną kosteczkę

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 150 ml bulionu

  • 1 szczypta ostrej papryczki

  • Sól

  • Pieprz

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Do podania: ryż

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie dania

Mięso kroję w kostkę, podgrzewam oliwę na patelni, podsmażam mięso po 3 minuty z każdej strony, zdejmuję na talerz. W międzyczasie siekam drobno cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzewam 2 łyżkę oliwy, podsmażam cebulę z pieczarkami. Szparagi kroję na połówki- mrożone oczywiście wcześniej rozmrażam. Szparagi wrzucam na patelnię, podsmażam 2 minuty.
2

Sos

W międzyczasie szykuję sos. W garnuszku łączę bulion, zmiażdżony czosnek, miód, imbir i sos sojowy. Dokładnie mieszam składniki i podgrzewam je 2-3 minuty, następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, robię to ciągle mieszając.
3

Serwowanie

Do warzyw na patelni, dodaję mięso z kurczaka, całość zalewam sosem i podgrzewam 5 minut. Sos powinien zgęstnieć i połączyć się z warzywami. Gotowe danie podaję z ryżem.
1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.