Obiady

Kurczak z pieczarkami i szparagami.

15 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Wczorajszy dzień, był mimo wolnego dnia od pracy, bardzo, ale to bardzo intensywny. Każdy z nas miał pełno zajęć i zadań. Nim się spostrzegłam, nadszedł wieczór. Chociaż udało nam się wieczorem wspólnie obejrzeć film. No dobrze, zacząć oglądać, bo ja spałam po kwadransie, mąż dotrwał do połowy. Od rana znów intensywnie, bo moja uczelnia nie dała mi dziś wolnego, mąż też spędza ten czas produktywnie i pracowicie. Ale, ale, w tym natłoku zadań, trzeba zadbać o zdrowe jedzenie. W ramach akcji czyszczenia lodówki, wyjęłam z zamrażarki majowe szparagi. Umiliły nam one ten styczniowy obiad. W towarzystwie kurczaka i pieczarek, oraz azjatyckich przypraw, były wspaniałą bazą do obiadu. Podane z ryżem, były po prostu fenomenalne. Dziś będziemy próbować to danie z makaronem, coś czuję, że też będzie pysznie! Dla mnie to danie, jest naprawdę świetne na chłodne dni. Czuć mocno imbir, czosnek i słodycz miodu. To bardzo intensywne smaki, ale podane w lekkiej formie. To naprawdę świetny pomysł na obiad. Jestem pewna, że będzie Wam smakować. 

Share

rb_lena
przygotowanie
25
gotowanie
15
ilość porcji
3
całkowity czas
40

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Garnek

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • 8 pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 4 ząbki czosnku-zmiażdżone

  • 2 pełne łyżki miodu

  • 3 cm kawałek imbiru-posiekany w drobną kosteczkę

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 150 ml bulionu

  • 1 szczypta ostrej papryczki

  • Sól

  • Pieprz

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Do podania: ryż

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie dania

Mięso kroję w kostkę, podgrzewam oliwę na patelni, podsmażam mięso po 3 minuty z każdej strony, zdejmuję na talerz. W międzyczasie siekam drobno cebulę i pieczarki. Na patelni rozgrzewam 2 łyżkę oliwy, podsmażam cebulę z pieczarkami. Szparagi kroję na połówki- mrożone oczywiście wcześniej rozmrażam. Szparagi wrzucam na patelnię, podsmażam 2 minuty.
2

Sos

W międzyczasie szykuję sos. W garnuszku łączę bulion, zmiażdżony czosnek, miód, imbir i sos sojowy. Dokładnie mieszam składniki i podgrzewam je 2-3 minuty, następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, robię to ciągle mieszając.
3

Serwowanie

Do warzyw na patelni, dodaję mięso z kurczaka, całość zalewam sosem i podgrzewam 5 minut. Sos powinien zgęstnieć i połączyć się z warzywami. Gotowe danie podaję z ryżem.
1477 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pesto z końcówek szparagów

15 Min. gotowania
Sezon szparagi jest zdecydowanie zbyt krótki. Ot, chwila i po nim. Ale mam pewien sposób na przedłużenie sobie tego sezonu-mrożenie. Otóż mrożone…
Obiady

Poznań. Bazylia i Oregano.

1 Min. czytania
Witajcie kochani, dziś zabieram Was na małą kulinarną wycieczkę. Będziemy w Poznaniu, na Starym Rynku. To tutaj znajduje się lokal, gdzie wiele…
Obiady

Mielone z indyka z piekarnika

25 Min. gotowania
Witajcie po majówce. Jak minął Wam ten czas? Ja mam wrażenie, że wykorzystałam piękną pogodę maksymalnie. Bardzo dużo czasu spędziłam w moim…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.