Śniadania na słodko

Zimowa owsianka czekoladowo-gruszkowa

10 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

Witam się z Wami we wtorek. Ach, co to był za weekend. W zasadzie to wciąż dochodzę do siebie. Najgorsze jest to, że muszę jednocześnie ogarniać milion kwestii, moja głowa wariuje,  a ciało lekko strajkuje. Plecy błagają o odpoczynek. Kalendarz i plan zadań mamy rozpisany niemal co do godziny. To będzie tydzień, którym rządzi hasło- ambitnie! Musimy ambitnie wykonać wszystkie zadania. I co najciekawsze, nasz plan nie ma żadnego zapasu czasowego. Po prostu wszystko musi się udać. Także bardzo Was proszę, trzymajcie kciuki. Aby to wszystko ogarnąć, musiałam wziąć od jutra wolne w pracy. Inaczej po prostu, moja doba byłaby za krótka, nie o 10 godzin, a o całe 24 godziny. Na pewno mogłabym ambitniej spędzić urlop, niż na pakowaniu kartonów, uczeniu się, malowaniu i tysiącu odwiedzin w sklepach. Do tego muszę zarządzać montażami i dostawami. Aby temu wszystkiemu sprostać, potrzebne jest mi solidne śniadanie. Co powiecie na pyszną owsiankę, z dużą ilością gruszek, orzechów i oczywiście czekolady? To prawdziwe śniadanie mistrzów. To mega porcja energii, sił i zdrowia w jednej miseczce. Gwarantuję Wam, że dzięki temu połączeniu dacie radę z każdym zadaniem! To co? Zapraszam na śniadanko!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
10
ilość porcji
2
całkowity czas
20

Będzie potrzebne

  • Garnuszek

Składniki

  • 100 gramów płatków owsianych

  • 2 średnie gruszki

  • 5 kostek gorzkiej czekolady

  • 400 ml mleka

  • 1/3 szklanki ulubionych orzechów ( u mnie nerkowce i migdały)

  • Duża szczypta cynamonu

  • Duża szczypta kardamonu

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Płatki przekładamy do garnuszka, zalewamy mlekiem, dodaję cynamon i kardamon, podgrzewamy, często mieszając. Gruszki obieram ze skórki, jedną kroję w kostkę, drugą w plastry. Do płatków owsianych dodaję czekoladę i gruszki, gotuję do zgęstnienia owsianki i zmięknięcia płatków.
2

Serwowanie

Gotową owsiankę przekładam do miseczek, podaję ją z pokrojoną w plastry gruszki i posypuję orzechami.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…
Śniadania na słodko

Zimowy pieczony naleśnik

25 Min. gotowania
Co byście powiedzieli na pyszne i ciepłe śniadanie? Zimą to podstawa, nie ma co się oszukiwać. Po ciepłym śniadaniu czuję się dużo…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.