Obiady

Knedle z białym serem

1 Min. czytania
Knedle, moja wielka miłość. Te tradycyjne ze śliwkami czy truskawkami. Ale trzeba też próbować nowości i eksperymentować, i tak właśnie zrobiłam. Przygotowałam knedle z białym serem, na słodko w pysznej otoczce z masła, bułki tartej i cynamonu. I ten środek, prawie sernikowy, waniliowy, delikatny. Co to była za uczta! Obiadowa rozpusta! Bardzo je polecam, polubią je i dzieci i dorośli. Proste, pyszne i zaskakujące proste. Osobiście bardzo lubię słodkie obiady, nie jadam ich codziennie, ale lubię. I Wam polecam je sobie przygotować, jestem pewna, że będą Wam smakować!
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli


Nadzienie:
600 gramów twarogu sernikowego mielonego
2 żółtka
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią


Dodatkowo:
masło-4 łyżki, bułka tarta – 6 łyżek i cynamon- łyżeczka




Przestudzone ziemniaki ugniatam tłuczkiem do ziemniaków-można też przepuścić przez praskę. Dodaję sól, jajko i obie mąki. Ugniatam gładkie ciasto-nie może kleić się do rąk. Przykrywam ściereczką na czas szykowania nadzienia. 
Twaróg ucieram z cukrem waniliowym i żółtkiem ja jednolitą masę. 
Gotuje wodę z solą. 
Z ziemniaczanego ciasta odrywam po kawałku, spłaszczam w dłoni, nakładam pełna łyżkę nadzienia, formuje kulę- ręce najlepiej oprószyć odrobiną mąki.
Gotowe knedle gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Podaję z kruszonką, którą szykuje podczas gotowania się knedli. Roztapiam na patelni masło, dodaję bułkę tartą i cynamon, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Knedle przed podaniem obtaczam w kruszonce. 
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.