Śniadania na słono

Nowy sposób na pudding ryżowy.

1 Min. czytania

Czy pudding ryżowy może mnie jeszcze czymś zaskoczyć? Ano może! Wystarczy dodać do ryżu kilka przypraw, a także na sam koniec zagęścić masę mąką ziemniaczaną. Podałam też pudding z sałatką owocową. Efekt? Egzotyczne i pyszne śniadanie, które zapewnia kolory i radosny poranek. Chyba nigdy nie jadłam tak aromatycznego ryżu. Bardzo ważne jest, by użyć ryżu jaśminowego. Dzięki niemu danie ma wyjątkowy smak. Ten ryż jest lekko słodki, delikatny, ale i lekko miodowo-kwiatowy smak, który ciężko porównać z czymś innym. Po prostu trzeba go spróbować. Wracamy do śniadania. Ten wyjątkowy pudding, idealnie nadaje się, by powitać z nim nowy tydzień. I coraz bardziej kusić wiosnę! Zobaczcie  te słoneczne kolory, od samego patrzenia mamy lepszy humor. Porcja owoców i ryż na mleku, to opcja nie tylko na śniadanie, ale i na zdrową wersję deseru. Ja jednak wybrałam pudding na poranny posiłek. I wiecie co? To chyba najlepsza ryżu na mleku, jaki kiedykolwiek jadłam. Kremowy, mleczny, gęsty.  Z porcją odświeżającej sałatki. Po prostu pycha! Mam nadzieję, że i Wy zaczniecie ten tydzień tak radośnie i kolorowo, jak ja!

Składniki:
200 gramów ryżu jaśminowego
250 ml wody
250 ml mleka
1 płaska łyżeczka cynamonu
Pół łyżeczki mielonego kardamonu
Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 banan
1 duża mandarynka
1 jabłko
1 gruszka
1 pełna łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny

Szykuję sałatkę owocową. Owoce myję, obieram ze skórki, kroję w kostkęp-jabłko, gruszka i mandarynka, banana zaś w półplasterki. Owoce polewam miodem i sokiem z cytryny, chłodzę.
Ryż przepłukuje na sitku. W garnku podgrzewam wodę i mleko, dodaję cynamon, kardamon i gałkę, wsypuję ryż. Gotuję pudding na małym ogniu przez 15 minut-często mieszając. W międzyczasie łączę mąkę ziemniaczaną z 4 łyżkami wody, dodaję do ryżu, dokładnie mieszam i podgrzewam kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki. 
Pudding przekładam do miseczek, podaję go z sałatką owocową.

1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

22 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.