Bez kategoriiŚniadania na słodko

Zimowy ryż z migdałami

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu
Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Garnek

  • Nóż

  • Deska do krojenia

Składniki

  • Składniki na 2 porcje:

  • 150 gramów ryżu jaśminowego

  • 300 ml mleka migdałowego

  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów

  • 3-4 łyżki śmietanki kremówki 36 %

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 kostki gorzkiej czekolady

  • Pół łyżeczki cynamonu

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie

Ryż zalewam mlekiem migdałowym, dodaję cukier z wanilią i cynamon, ryż gotuję około 18 minut, aż wchłonie płyn. W połowie czasu gotowania dodaję połowę porcji migdałów, mieszam. Siekam gorzką czekoladę. Ugotowany ryż zalewam śmietanką kremówkę, odkładam na 3-4 minuty, ryż powinien wchłonąć śmietankę.
2

Serwowanie

Ryż przekładam do miseczek, podaję z resztą migdałów i posiekaną czekoladą.

Uwagi

Spróbujcie eksperymentować z rodzajami orzechów
1468 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Bez kategorii

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

60 Min. gotowania
Ależ dziś będzie rozkosznie. Ależ dziś będzie błogo. Kochani,. przed Wami ciasto marchewkowe z miodową polewą. Dosłownie, to smak raju. Ciasto marchewkowe…
Śniadania na słodko

Gofry z kremem mascarpone

15 Min. gotowania
Zapraszam na śniadanie. Prawdziwie królewskie danie, zapraszam na gofry z kremem mascarpone. Będąc w restauracji przeglądałam menu, ja byłam na obiedzie, ale…
Śniadania na słodko

Migdałowa kaszka kukurydziana

25 Min. gotowania
Witajcie po Świętach! Jak tam, przejedzeni czy po prostu nasyceni rodzinną atmosferą? Ja dziś dzielnie pomaszerowałam, a raczej pojechałam do pracy. Ale…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.