I przyszedł kolejny ciepły i przyjemny weekend. Wiadomo, jest weekend, jest domowe ciasto. A jako, że jest tak ciepło i słonecznie, proponuję ciasto, które nie ma w sobie czekolady i kremu, w sam raz na pikniki i podróże. Małe i duże. Szalenie proste, miękkie i aromatyczne. Cynamon i migdały. Przepis nie tylko na pyszne ciasto, ale i przyjemny weekend. Przyznam szczerze, ta babka zniknęła w moim domu błyskawicznie, nie zdążyła dobrze ostygnąć, a już nie było połowy. Szczególnie polecam ją po długim spacerze. Takim leśnym, sosnowym. Po 3 godzinnym wędrowaniu, kubek pysznej herbaty i solidny kawałek ciasta nie tylko dodaje energii, ale i daje poczucie niezwykłego relaksu. I komfortu. Bo taka babka jak żadna inna przypomina babcine wypieki. Domowe, pachnące, idealne do wzięcia w rękę i rzucenia się w wir zabawy. A, że się troszeczkę pokruszy? Bez tego nie ma zabawy. Pięknego i pysznego weekendu Wam życzę. Koniecznie spróbujcie tej babki, na pewno będziecie zadowoleni.
Składniki:
3 jajka
100 gramów cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
150 ml mleka
300 gramów mąki pszennej
Łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
Ekstrakt waniliowy
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy, cukier puder
Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, dodaję wanilię i olej. Łączę składniki dodając partiami mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, łączę z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta, posypuję łyżką cynamonu, na to znów wykładam połowę pozostałego ciasta, posypuję cynamonem, wylewam pozostałe ciasto na wierzch, posypuję cynamonem i płatkami migdałów. Babkę piekę 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
A chodzi mi po głowie babka właśnie… Twoja pięknie wygląda! 🙂
Wygląda super 🙂 Ja dzisiaj rozmroziłam babkę ze świąt, więc mam trochę podobnie 😉
dziękuję 🙂
nie ma to jak dobra babka 🙂
Idealne, by delektować się w wiosenne, sobotnie popołudnie 🙂
do kawusi:D
😉
idealnie pasuje 😉
Babka kojarzy mi się z taką ucieraną ale zwał jak zwał.. liczy się smak 😉
Pyszna babeczka, lubię takie ciacha 🙂
to jest ciasto ucierane właśnie 🙂
😉
Wydaje się bardzo puchata i smakowita 🙂
i taka jest;)
bardzo fajnie wygląda; przepis sobie notuję
Wygląda obłędnie 🙂 Mniam, mniam.
polecam 🙂
😉
Uwielbiam babki 🙂
😉
Babki są super, bo nie dość, że pyszne, to jeszcze można je szybko przygotować 🙂
Gdy byłam bardzo młodą osobą, najczęściej piekłam różnej maści babki. Mogłam jeść je bezkarnie, więc przygotowywałam je kilka razy w miesiącu, ale zawsze w okrągłej babkowej foremce, bo w takiej postaci jakoś lepiej mi smakowały. Twój wypiek wygląda na bardzo udany:)
Dorota (Zepsuł mi się laptop, więc figuruję jako anonimowy czytelnik)
http://czaspasji.blogspot.com/
🙂
ja lubię okrągłe foremki, ale jakoś czułam,że ta babka wymaga większej formy, bo szybko może zniknąć 🙂
omom i smakuje:D
Uwielbiam wszystko co ma aromat cynamonu 🙂
Niestety już dzisiaj przyszły deszcze ale taką babkę w deszczowy poranek też by się zjadło 🙂
🙂
;0
Aż mi ślinka cieknie na widok tej pysznej babki! 🙂
Uwielbiam migdały i babki też 🙂 Także coś dla mnie
Uwielbiam zapach cynamonu, pyszności 🙂