Desery

Babka cynamonowa z migdałami

1 Min. czytania
I przyszedł kolejny ciepły i przyjemny weekend. Wiadomo, jest weekend, jest domowe ciasto. A jako, że jest tak ciepło i słonecznie, proponuję ciasto, które nie ma w sobie czekolady i kremu, w sam raz na pikniki i podróże. Małe i duże. Szalenie proste, miękkie i aromatyczne. Cynamon i migdały. Przepis nie tylko na pyszne ciasto, ale i przyjemny weekend. Przyznam szczerze, ta babka zniknęła w moim domu błyskawicznie, nie zdążyła dobrze ostygnąć, a już nie było połowy. Szczególnie polecam ją po długim spacerze. Takim leśnym, sosnowym. Po 3 godzinnym wędrowaniu, kubek pysznej herbaty  i solidny kawałek ciasta nie tylko dodaje energii, ale i daje poczucie niezwykłego relaksu. I komfortu. Bo taka babka jak żadna inna przypomina babcine wypieki. Domowe, pachnące, idealne do wzięcia w rękę i rzucenia się w wir zabawy. A, że się troszeczkę pokruszy? Bez tego nie ma zabawy. Pięknego i pysznego weekendu Wam życzę. Koniecznie spróbujcie tej babki, na pewno będziecie zadowoleni.


Składniki:
3 jajka
100 gramów cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
150 ml mleka
300 gramów mąki pszennej
Łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
Ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy, cukier puder

Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, dodaję wanilię i olej. Łączę składniki dodając partiami mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, łączę z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta, posypuję łyżką cynamonu, na to znów wykładam połowę pozostałego ciasta, posypuję cynamonem, wylewam pozostałe ciasto na wierzch, posypuję cynamonem i płatkami migdałów. Babkę piekę 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.