Desery

Babka cynamonowa z migdałami

1 Min. czytania
I przyszedł kolejny ciepły i przyjemny weekend. Wiadomo, jest weekend, jest domowe ciasto. A jako, że jest tak ciepło i słonecznie, proponuję ciasto, które nie ma w sobie czekolady i kremu, w sam raz na pikniki i podróże. Małe i duże. Szalenie proste, miękkie i aromatyczne. Cynamon i migdały. Przepis nie tylko na pyszne ciasto, ale i przyjemny weekend. Przyznam szczerze, ta babka zniknęła w moim domu błyskawicznie, nie zdążyła dobrze ostygnąć, a już nie było połowy. Szczególnie polecam ją po długim spacerze. Takim leśnym, sosnowym. Po 3 godzinnym wędrowaniu, kubek pysznej herbaty  i solidny kawałek ciasta nie tylko dodaje energii, ale i daje poczucie niezwykłego relaksu. I komfortu. Bo taka babka jak żadna inna przypomina babcine wypieki. Domowe, pachnące, idealne do wzięcia w rękę i rzucenia się w wir zabawy. A, że się troszeczkę pokruszy? Bez tego nie ma zabawy. Pięknego i pysznego weekendu Wam życzę. Koniecznie spróbujcie tej babki, na pewno będziecie zadowoleni.


Składniki:
3 jajka
100 gramów cukru kokosowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego
150 ml mleka
300 gramów mąki pszennej
Łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
Ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy, cukier puder

Jajka ucieram z cukrem na jasny krem, dodaję wanilię i olej. Łączę składniki dodając partiami mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, łączę z ciastem.
Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Wylewam 1/3 ciasta, posypuję łyżką cynamonu, na to znów wykładam połowę pozostałego ciasta, posypuję cynamonem, wylewam pozostałe ciasto na wierzch, posypuję cynamonem i płatkami migdałów. Babkę piekę 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.