Desery

Babka cytrynowa

1 Min. czytania

Dziś moja propozycja na babkę cytrynową. Bajecznie prostą, cudownie cytrynową. Idealną na świąteczne popołudnie, w końcu Wielkanoc babkami stoi. To bardzo uniwersalne ciasto, bo sprawdzi się w zasadzie każdego dnia. Ciasto jest niesamowicie miękkie, delikatne, z chrupiącą skórką. Intensywnie wręcz cytrynowe, pachnie słońcem i wakacjami. Sekretem tego wypieku jest swojska śmietana. To ona zapewnia cudowną konsystencję, dzięki niej jest taka wilgotna, zwarta i mięciutka. Możecie ją zrobić chwilę przed świętami, dosłownie w kwadrans. Ciasto ma bardzo intensywny lukier, który dodatkowo podbija cytrynowy smak. Tak, to ciasto jest obłędnie cytrynowe. I takie soczyste! Jedynym wymogiem, bezwzględnym jest ten, że wszystkie składniki- jajka, masło i śmietana, muszą być w temperaturze pokojowej, tylko wtedy nie wyjdzie nam nieproszony zakalec.  Dlatego wyjmijcie te składniki na pół godzinki przed pieczeniem, z lodówki. Z takim ciastem nawet deszczowy weekend, nikomu nie będzie straszny. A taki niestety się szykuje…

Składniki:

1 duża cytryna

3 jajka

100 ml śmietany 18%

220 gramów mąki pszennej

125 gramów masła

80 gramów erytrytolu ( albo cukru)

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli


Lukier:

1 cytryna

8 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

masło i bułka tarta do formy

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.

Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram skórkę i wyciskam z niej sok. 

Masło siekam, ubijam mikserem na krem, dodaję cukier waniliowy i erytrytol ( albo cukier), miksuję aż składniki się połączą. Następnie pojedynczo dodaję jajka, i miksuję aż powstanie jednolita masa. Teraz czas na dodanie  śmietany, soku oraz skórki cytrynowej. Miksuję. Na koniec dodaję mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję, ciasto będzie dość gęste. 

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Babkę piekę 55 minut- do suchego patyczka. Studzę. 

Z cytryny wyciskam sok, dodaję cukier puder i ukręcam lukier, smaruję nim wierzch babki. 

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.