Dziś moja propozycja na babkę cytrynową. Bajecznie prostą, cudownie cytrynową. Idealną na świąteczne popołudnie, w końcu Wielkanoc babkami stoi. To bardzo uniwersalne ciasto, bo sprawdzi się w zasadzie każdego dnia. Ciasto jest niesamowicie miękkie, delikatne, z chrupiącą skórką. Intensywnie wręcz cytrynowe, pachnie słońcem i wakacjami. Sekretem tego wypieku jest swojska śmietana. To ona zapewnia cudowną konsystencję, dzięki niej jest taka wilgotna, zwarta i mięciutka. Możecie ją zrobić chwilę przed świętami, dosłownie w kwadrans. Ciasto ma bardzo intensywny lukier, który dodatkowo podbija cytrynowy smak. Tak, to ciasto jest obłędnie cytrynowe. I takie soczyste! Jedynym wymogiem, bezwzględnym jest ten, że wszystkie składniki- jajka, masło i śmietana, muszą być w temperaturze pokojowej, tylko wtedy nie wyjdzie nam nieproszony zakalec. Dlatego wyjmijcie te składniki na pół godzinki przed pieczeniem, z lodówki. Z takim ciastem nawet deszczowy weekend, nikomu nie będzie straszny. A taki niestety się szykuje…
Składniki:
1 duża cytryna
3 jajka
100 ml śmietany 18%
220 gramów mąki pszennej
125 gramów masła
80 gramów erytrytolu ( albo cukru)
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Lukier:
1 cytryna
8 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni.
Cytrynę parzę wrzątkiem, ścieram skórkę i wyciskam z niej sok.
Masło siekam, ubijam mikserem na krem, dodaję cukier waniliowy i erytrytol ( albo cukier), miksuję aż składniki się połączą. Następnie pojedynczo dodaję jajka, i miksuję aż powstanie jednolita masa. Teraz czas na dodanie śmietany, soku oraz skórki cytrynowej. Miksuję. Na koniec dodaję mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję, ciasto będzie dość gęste.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Babkę piekę 55 minut- do suchego patyczka. Studzę.
Z cytryny wyciskam sok, dodaję cukier puder i ukręcam lukier, smaruję nim wierzch babki.
Uwielbiam takie wypieki.
🙂
Z pewnością jest pyszna 😉
Uwielbiam podjadać takie babki. Pychota.
Przepysznie się zapowiada:)
Z chęcią spróbuję. Uwielbiam cytrynowe ciacha
Ale zjadłabym taką babkę. Chyba upiekę na święta!
polecam!
🙂
🙂
🙂
🙂
Bardzo lubię takie proste ciasta. A babka to hit na Wielkanoc 🙂
Idealna na święta! 🙂
Ulubiona babka mojego juniora! Mogłabym ją robić na okrągło!
😉
o tak!
Junior wie co dobre!
Taką babkę zjadłabym w ciemno. Uwielbiam posmak cytrynowy. 🙂
Uwielbiam babkę cytrynową! Nic mi się tak nie kojarzy ze świętami wielkanocnymi jak ta babka właśnie!
Pozdrawiam cieplutko!
Apetyczna babka.
Idealna na święta. Jeszcze nie robiłam takiej, ale chętnie spróbuję upiec.
Myślę, że skorzystam z przepisu 🙂 Jeszcze nie sprecyzowałam jakie wypieki pojawią się na świątecznym stole… może będzie to babka cytrynowa?
Pozdrawiam serdecznie!
Wspaniała babeczka kochana. Pozdrawiam 😃
😉
🙂
🙂
😉
🙂
🙂
Cudowna ta babka 🙂