Ciasta

Babka jogurtowa z czekoladą

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu
ciasto pokrojone na kawałki, placek z czekoladą

Witam się z Wami w sobotę. Zanim zaproszę Was na pyszne ciasto, a będzie to babka jogurtowa z czekoladą, opowiem Wam o mojej przygodzie z tym rodzajem wypieków. Bo wiecie, musiałam przejść długą drogę, pełną prób i błędów, by dojść do tego, że moja babka jogurtowa z czekoladą jest naprawdę udanym i godnym polecenia ciastem.

Kiedyś bardzo bałam się, że ciasto mi się nie uda i nie będzie się dało zjeść, dlatego unikałam pieczenia tego rodzaju ciasta. Byłam młoda, i wydawało mi się, że to ciasto to gwarancja zakalca. Potem nadeszły pierwsze próby, w większości nieudane. Nie powiem, miałam w domu miłośnika zakalca, ale jednak czułam niedosyt i pewien rodzaj wstydu. No bo jak to, bez problemu piekę serniki czy drożdżówki, a raz za razem piekę zakalec?

Jednak kiedyś postanowiłam zmierzyć się z tą obawą i spróbować upiec ciasto jogurtowe. Przepis był prosty i szybki do wykonania, więc nie powinno być z tym większych problemów. Wszystko szło dobrze do momentu, kiedy włożyłam ciasto do piekarnika. Zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko zrobiłam dobrze i czy ciasto nie wyjdzie zakalec.

Gdy ciasto się piekło, nie odważyłam się nawet zajrzeć do piekarnika, aż do momentu, kiedy upłynął czas pieczenia. Gdy w końcu otworzyłam drzwi piekarnika, byłam zdumiona. Ciasto wyglądało pięknie i idealnie się upiekło. Byłam przeszczęśliwa i zachęcona sukcesem, od tamtego czasu regularnie piekę ciasta jogurtowe.

Okazało się, że bała się pieczenia ciasta jogurtowego było całkowicie bezpodstawne. Wystarczyło zaufać przepisowi i piekarnikowi oraz podejść z umiarem do mieszania składników. I najważniejsze, wyjąć wszystkie składniki z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. To podstawa udanego wypieku. Teraz uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami do ciasta jogurtowego.

Dlatego chciałabym przekazać Wam jedno ważną rzecz– nie bójcie się eksperymentować w kuchni i piec różne rodzaje ciast. Czasami nasze obawy okazują się zupełnie bezpodstawne, a w rezultacie otrzymujemy pyszne i zdrowe przysmaki.

Mam nadzieję, że mój wpis pomoże Wam przełamać strach przed pieczeniem ciast jogurtowych i zachęci do próbowania nowych przepisów.

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
10
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Keksówka

  • Mikser

  • Papier do pieczenia

  • Deska do krojenia

  • Nóż

Składniki

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • 0,5 szklanki cukru

  • cukier waniliowy- 1 opakowanie

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki mąki

  • około 50 g drobno posiekanej mlecznej czekolady

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W jednej misce należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej wrzucamy pozostałe składniki (oprócz czekolady) i miksujemy do momentu ich połączenia. Dosypujemy mąkę i znów miksujemy ale krótko. Na końcu dorzucamy czekoladę i mieszamy całość szpatułką.
2

Pieczenie

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nie j ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 – 60 minut. Polecam po 45 minut zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
3

Serwowanie

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi

Użyjcie ulubionej czekolady! Możecie dodać też nieco orzechów.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.