Ciasta

Babka jogurtowa z czekoladą

55 Min. gotowania
Przejdź do przepisu
ciasto pokrojone na kawałki, placek z czekoladą

Witam się z Wami w sobotę. Zanim zaproszę Was na pyszne ciasto, a będzie to babka jogurtowa z czekoladą, opowiem Wam o mojej przygodzie z tym rodzajem wypieków. Bo wiecie, musiałam przejść długą drogę, pełną prób i błędów, by dojść do tego, że moja babka jogurtowa z czekoladą jest naprawdę udanym i godnym polecenia ciastem.

Kiedyś bardzo bałam się, że ciasto mi się nie uda i nie będzie się dało zjeść, dlatego unikałam pieczenia tego rodzaju ciasta. Byłam młoda, i wydawało mi się, że to ciasto to gwarancja zakalca. Potem nadeszły pierwsze próby, w większości nieudane. Nie powiem, miałam w domu miłośnika zakalca, ale jednak czułam niedosyt i pewien rodzaj wstydu. No bo jak to, bez problemu piekę serniki czy drożdżówki, a raz za razem piekę zakalec?

Jednak kiedyś postanowiłam zmierzyć się z tą obawą i spróbować upiec ciasto jogurtowe. Przepis był prosty i szybki do wykonania, więc nie powinno być z tym większych problemów. Wszystko szło dobrze do momentu, kiedy włożyłam ciasto do piekarnika. Zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko zrobiłam dobrze i czy ciasto nie wyjdzie zakalec.

Gdy ciasto się piekło, nie odważyłam się nawet zajrzeć do piekarnika, aż do momentu, kiedy upłynął czas pieczenia. Gdy w końcu otworzyłam drzwi piekarnika, byłam zdumiona. Ciasto wyglądało pięknie i idealnie się upiekło. Byłam przeszczęśliwa i zachęcona sukcesem, od tamtego czasu regularnie piekę ciasta jogurtowe.

Okazało się, że bała się pieczenia ciasta jogurtowego było całkowicie bezpodstawne. Wystarczyło zaufać przepisowi i piekarnikowi oraz podejść z umiarem do mieszania składników. I najważniejsze, wyjąć wszystkie składniki z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. To podstawa udanego wypieku. Teraz uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami do ciasta jogurtowego.

Dlatego chciałabym przekazać Wam jedno ważną rzecz– nie bójcie się eksperymentować w kuchni i piec różne rodzaje ciast. Czasami nasze obawy okazują się zupełnie bezpodstawne, a w rezultacie otrzymujemy pyszne i zdrowe przysmaki.

Mam nadzieję, że mój wpis pomoże Wam przełamać strach przed pieczeniem ciast jogurtowych i zachęci do próbowania nowych przepisów.

Smacznego!

Share

rb_lena
przygotowanie
10
gotowanie
55
ilość porcji
10
całkowity czas
65

Będzie potrzebne

  • Miska

  • Keksówka

  • Mikser

  • Papier do pieczenia

  • Deska do krojenia

  • Nóż

Składniki

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 1 jajko

  • 0,5 szklanki cukru

  • cukier waniliowy- 1 opakowanie

  • 100 ml oleju rzepakowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki mąki

  • około 50 g drobno posiekanej mlecznej czekolady

Przepis krok po kroku

1

Ciasto

W jednej misce należy połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiej wrzucamy pozostałe składniki (oprócz czekolady) i miksujemy do momentu ich połączenia. Dosypujemy mąkę i znów miksujemy ale krótko. Na końcu dorzucamy czekoladę i mieszamy całość szpatułką.
2

Pieczenie

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nie j ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 – 60 minut. Polecam po 45 minut zacząć sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
3

Serwowanie

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Uwagi

Użyjcie ulubionej czekolady! Możecie dodać też nieco orzechów.
1492 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

18 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.