Witam się z Wami w sobotę. Zanim zaproszę Was na pyszne ciasto, a będzie to babka jogurtowa z czekoladą, opowiem Wam o mojej przygodzie z tym rodzajem wypieków. Bo wiecie, musiałam przejść długą drogę, pełną prób i błędów, by dojść do tego, że moja babka jogurtowa z czekoladą jest naprawdę udanym i godnym polecenia ciastem.
Kiedyś bardzo bałam się, że ciasto mi się nie uda i nie będzie się dało zjeść, dlatego unikałam pieczenia tego rodzaju ciasta. Byłam młoda, i wydawało mi się, że to ciasto to gwarancja zakalca. Potem nadeszły pierwsze próby, w większości nieudane. Nie powiem, miałam w domu miłośnika zakalca, ale jednak czułam niedosyt i pewien rodzaj wstydu. No bo jak to, bez problemu piekę serniki czy drożdżówki, a raz za razem piekę zakalec?
Jednak kiedyś postanowiłam zmierzyć się z tą obawą i spróbować upiec ciasto jogurtowe. Przepis był prosty i szybki do wykonania, więc nie powinno być z tym większych problemów. Wszystko szło dobrze do momentu, kiedy włożyłam ciasto do piekarnika. Zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko zrobiłam dobrze i czy ciasto nie wyjdzie zakalec.
Gdy ciasto się piekło, nie odważyłam się nawet zajrzeć do piekarnika, aż do momentu, kiedy upłynął czas pieczenia. Gdy w końcu otworzyłam drzwi piekarnika, byłam zdumiona. Ciasto wyglądało pięknie i idealnie się upiekło. Byłam przeszczęśliwa i zachęcona sukcesem, od tamtego czasu regularnie piekę ciasta jogurtowe.
Okazało się, że bała się pieczenia ciasta jogurtowego było całkowicie bezpodstawne. Wystarczyło zaufać przepisowi i piekarnikowi oraz podejść z umiarem do mieszania składników. I najważniejsze, wyjąć wszystkie składniki z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. To podstawa udanego wypieku. Teraz uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami do ciasta jogurtowego.
Dlatego chciałabym przekazać Wam jedno ważną rzecz– nie bójcie się eksperymentować w kuchni i piec różne rodzaje ciast. Czasami nasze obawy okazują się zupełnie bezpodstawne, a w rezultacie otrzymujemy pyszne i zdrowe przysmaki.
Mam nadzieję, że mój wpis pomoże Wam przełamać strach przed pieczeniem ciast jogurtowych i zachęci do próbowania nowych przepisów.
Smacznego!
Oooo dziwkyjeCi za ten przepis i słowa otuchy. Bo do babek już nie mam siły. Ciągle zakalce 🙈 muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Super!
to sprawdzony przepis, polecam z całego serca!
Ależ mi tu smaki robisz od samego ranka 🙂
🙂
Taką babkę zawsze chętnie zjem 🙂
w ogóle się nie dzwię!
Pysznie się prezentuje. 🙂
🙂
mmm ale bym jadła;)
nie wątpię, bo to pycha ciacho!
cudowna babka:) i wiem o czym mówisz jeśli chodzi o strach odnośnie pieczenia, ja mam tak z kubeczkowym ciastem, robiłam 3 razy i ani razu się nie udało:(
polecam ten przepis, robiłam wiele razy,, zawsze sukces!
Jogurtowa i w dodatku z czekoladą, pyszności 😀
naprawdę polecam!
Nigdy nie robiłam babki jogurtowej i zdecydowanie czas to zmienić
koniecznie!
Smaczna i prosta. Długo już nie piekłam babek
spróbuj!