Obiady

Błyskawiczny obiad z makaronem

1 Min. czytania
Lubię mój dom. Lubię też odc czasu do czasu wyjechać i zatęsknić. Lubię też do niego wracać. To czego nie lubię to pustawa lodówka. Bo przed weekendem nie uzupełniłam zapasów, a jako,że wróciłam w niedzielę po 22, czasu na zakupy nie było. Po pracy byłam tak wykończona-dwa dni totalnego nicnierobienia, zebrało swoje żniwo, że zakupy odłożyłam na czas po obiedzie. W każdym razie na czas po odpoczynku. Sama nie wiem skąd to się bierze, ale zawsze kiedy tylko wrócę po małej przerwie do pracy, pełna zapału i energii, to nadmiar klientów, oczywiście wyjątkowo męczących, nadmiar zleceń, zamówień, ofert i dziwnych zapytań sięga zenitu. Tak sięga,że mój cały zapał koło 9 rano zostaje unicestwiony. Całkowicie zanika i zostaje desperacka próba ogarnięcia chaosu, połączona z desperackim patrzeniem na zegarek,kiedyż to wybije magiczna godzina 15.30. Najczęściej ta godzina wybić nie chce. Ale w końcu się zjawia. I wiem,że czas na obiad. Dziś będzie prosto, szybko, smacznie i postnie, czyli idealna propozycja na dzisiejszy dzień. Nie wiem czemu,ale bardzo polubiłam to danie. Jest naprawdę smakowite, a jego przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Warto mieć takie błyskawiczne przepisy w zapasie, by w kryzysowej chwili móc je błyskawicznie wykorzystać i szybko cieszyć się obiadem.


Składniki:
Makaron spaghetti ( 3 garście)
3 jajka
6 pomidorków cherry
3 ząbki czosnku
Duża łyżka oliwy do smażenia
Łyżeczka klarowanego masła
Sól
Pieprz
Natka pietruszki

Gotuję makaron- al dente w dużej ilości solidnie osolonej wody.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam bardzo drobno posiekane ząbki czosnku. Gdy staną się lekko złote,  dodaję pokrojone na połówki pomidorki, podsmażam dosłownie 1,5 minuty-pomidorki mają bardzo delikatnie zmięknąć.
Na drugiej patelni rozgrzewam klarowane masło, smażę jajka sadzone, doprawiam solą i pieprzem.
Odcedzam makaron, łączę z go z pomidorkami i czosnkiem, na wierzchu kładę jajka sadzone, posypuję natką pietruszki.

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

70 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.