Chciałam upiec sernik, nie półsernik, nie ćwierćsernik, i tak dalej. To miał być tradycyjny sernik z borówkami i jeżynami. Kupiłam twaróg, półtorej kilo wybornego sera w kostkach, miałam przygotowane kuszące, ciemne owoce i co? I było tak. Wzięłam ser, niby na spróbowanie-musiałam wiedzieć czy się nada w końcu, zjadłam całą kostkę. Moim śladem poszła siostra, potem brat i ktoś jeszcze,ale nie potrafię z całą stanowczością stwierdzić kto raczył się moim twarożkiem jako ostatni. W każdym razie zostałam z kostką twarogu, do tego z dwoma jajkami bo mój dostawca wiejskich jaj utknął w polu-cokolwiek to znaczy. Któż więc pokusiłby się o przygotowanie sernika czy też półsernika z kostki twarogu i dwóch małych jajek? Ja. Ciasto zrobiłam bez jajek wykorzystując przepis na ciasto herbaciane,w wersji bez herbaty. Twaróg zastąpiłam jogurtem greckim i wyszło takie oto cudo przykryte chrupiącą cynamonową kruszonką. Zjedzone zostało błyskawicznie a jedzący zgodnie orzekli-cudowne ciasto, skąd masz przepis? Jak to skąd, z głowy. Improwizowany półsernik wyszedł naprawdę zacnie.
Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna 300 gram
Mleko-szklanka
Cukier-100 gram
Olej-5 -6 łyżek
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Kakao-3 łyżki
Cukier waniliowy
Masa serowa:
Kostka mielonego twarogu-250 gram
Jogurt grecki-500 ml
2 jajka
Cukier-150 gram
Budyń śmietankowy-1,5 paczki
skórka z cytryny
Kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
Łyżka cynamonu
Borówki i jeżyny
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Zaczynam od umycia owoców, dokładnie je suszę. Nie podam ilości-im więcej tym lepiej.
Teraz zajmuję się ciastem. Mleko mieszam z olejem, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem. Na końcu mieszam całość z kakao. Gotowe ciasto wylewam na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Teraz masa serowo-jogurtowa. Twaróg ucieram razem z jajkami i cukrem. Gdy masa błędzie gładka dodaję jogurt, budyń a na końcu skórkę cytrynową. Masę przekładam na ciasto.
Z wierzchu układam owoce- ja wybrałam jeżyny i borówki, ale tak naprawdę można użyć dowolnych-świetne będą maliny, jagody czy brzoskwinie. Mamy owoce, czas zabrać się za kruszonkę.
Składniki kruszonki zagniatam dość niedbale i zasypuję nią owoce. Ciasto piekę około godziny w 185 stopniach. Masa nie będzie aż tak zwarta jak przy serniku, więc patyczek nie będzie wyjątkowo suchy. Nie przejmujemy się tym, podczas studzenia masa serowo-jogurtowa osiągnie idealną konsystencję. I gotowe, można posypać cukrem cynamonowym i czas jeść.
Poproszę chociaż mały kawałek 😀
mniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!
Ale bym schrupała 🙂
Do kawy porywam duży kawałek 🙂 Pychota 🙂
Ja lubię też jeść, chociaż mówią,że niezdrowo 🙂
Nie ma problemu, kawałek pozwalam 🙂
Nie ma sprawy 😉
Uwielbiam takie improwizowane ciasta, mam w nich ogromne doświadczenie! A Twoje wygląda tak smakowicie, że chętnie bym Cię odwiedziła. Został dla mnie kawałek?
bardzo smakowicie wygląda!
Połączenie borówek i jeżyn to połączenie idealne, o czym przekonałam się już nie raz. Ale z sernikiem jeszcze nie próbowałam. JESZCZE 🙂 !
Chłodzi się w lodówce i grzecznie czeka 🙂
Radzę spróbować, świetnie pasują do wszelakich serników 🙂
Dziękuję 😉
No proszę. Artystyczna improwizacja i niezwyczajny efekt!
Fajny serniczek, oj fajny 🙂
Takie pomysły na ciasta są najlepsze 🙂 zabieram kawałeczek 🙂
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Pychotka
Bywają ciekawe efekty takiej improwizacji 😉
W smaku lepszy niż w wyglądu 🙂
ciasto powstało na potrzeby chwili, a efekt mnie zaskoczył 😉
Niema sprawy, kawałek oddaję do dyspozycji 😉
I tak właśnie powstają najciekawsze przepisy na pyszne delicje. Przepis świetny, sernik fantastyczny. Szkoda, że już go nie ma. Ale się nie dziwię. Też bym go zjadła 🙂
Muszę zrobić kolejny raz, ale tym razem zrobię więcej masy a mniej spodu-już będę przygotowana 😉
mmmmm! Można się wprosić na kawałek (kawałki)? 😉
no właśnie, czasem takie improwizowane przepisy wychodzą najlepsze 🙂 ciasto wygląda świetnie, muszę je zrobić! :-))
Może i pół sernik, ale musiał być pyszny :)))
Improwizacja, a jaka udana 🙂 Sernik czy pół sernik, nieważne i tak wygląda smacznie 🙂
Taki maleńki mam 🙂
Trochę się bałam improwizacji, ale wyszła udanie 🙂
Wolę co prawda cały sernik,ale ten wyszedł naprawdę pyszny 🙂
Dziękuję w imieniu półsernika 🙂
Wygląda super! Kocham wszystkie ciasta w typie sernika 🙂 Na pewno spróbuję zrobić ten.
Polecam, na jogurcie wychodzi cudowny sernik 🙂
Lubię sernik, kocham owoce a więc coś dla mnie bardzo bardzo odpowiednie. A do tego wygląda bardzo kusząco 🙂
Ja też wprost szaleję za sernikami, a teraz polubiłam taką wersję 🙂
Cały sernik, czy połowa….dla mnie pycha 🙂
Skąd ja to znam… Niby spróbuję tylko ociupinkę. A potem kończy się jak zawsze 😀 ale cieszę się, że ciasto wyszła pierwszorzędnie i prezentuje się mimo lekkich niedoborów w serku- doskonale. Mniam.
Pozdrawiam 🙂
Dla mnie w sumie też 🙂
Jogurt godnie zastąpił twaróg, więc nie mam pretensji do zjadaczy. Przy okazji odkryłam nowy fajny smak 🙂
Bardzo fajnie wyszło to ciasto! 🙂
W takim razie i mi się ten przepis przyda 🙂 Bo mam taki sam problem ze zjadaczami jak i Ty 😀
Super pomysłowe 🙂 Fajnie, że jesteś taka kreatywna i pomimo przeciwności losu zaradna 🙂 A pół sernik prezentuje się wspaniale 🙂
Dziękuję 🙂 Potrzeba matka wynalazku 🙂
Skrytożernym zjadaczom dziękujemy za ten przepis 🙂
Keep on working, great job!
Have a look at my blog aircraft industry in the world