Desery

Borówkowo-jeżynowy półsernik

2 Min. czytania

Chciałam upiec sernik, nie półsernik, nie ćwierćsernik, i tak dalej. To miał być tradycyjny sernik z borówkami i jeżynami. Kupiłam twaróg, półtorej kilo wybornego sera w kostkach, miałam przygotowane kuszące, ciemne owoce i co? I było tak. Wzięłam ser, niby na spróbowanie-musiałam wiedzieć czy się nada w końcu, zjadłam całą kostkę. Moim śladem poszła siostra, potem brat i ktoś jeszcze,ale nie potrafię z całą stanowczością stwierdzić kto raczył się moim twarożkiem jako ostatni. W każdym razie zostałam z kostką twarogu, do tego z dwoma jajkami bo mój dostawca wiejskich jaj utknął w polu-cokolwiek to znaczy. Któż więc pokusiłby się o przygotowanie sernika czy też półsernika  z kostki twarogu i dwóch małych jajek? Ja. Ciasto zrobiłam bez jajek wykorzystując przepis na ciasto herbaciane,w  wersji bez herbaty. Twaróg zastąpiłam jogurtem greckim i wyszło takie oto cudo przykryte chrupiącą cynamonową kruszonką. Zjedzone zostało błyskawicznie a jedzący zgodnie orzekli-cudowne ciasto, skąd masz przepis? Jak to skąd, z głowy. Improwizowany półsernik wyszedł naprawdę zacnie.

Składniki:
Ciasto:
Mąka pszenna 300 gram
Mleko-szklanka
Cukier-100 gram
Olej-5 -6 łyżek
Proszek do pieczenia-2 łyżeczki
Kakao-3 łyżki
Cukier waniliowy
Masa serowa:
Kostka mielonego twarogu-250 gram
Jogurt grecki-500 ml
2 jajka
Cukier-150 gram
Budyń śmietankowy-1,5 paczki
skórka  z cytryny
Kruszonka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
5 łyżek mąki pszennej
Łyżka cynamonu
Borówki i jeżyny
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Zaczynam od umycia owoców, dokładnie je suszę. Nie podam ilości-im więcej tym lepiej.
Teraz zajmuję się ciastem. Mleko mieszam z olejem, dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem. Na końcu mieszam całość z kakao. Gotowe ciasto wylewam na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
Teraz masa serowo-jogurtowa. Twaróg ucieram razem z jajkami i cukrem. Gdy masa błędzie gładka dodaję jogurt, budyń a na końcu skórkę cytrynową. Masę przekładam na ciasto.
Z wierzchu układam owoce- ja wybrałam jeżyny i borówki, ale tak naprawdę można użyć dowolnych-świetne będą maliny, jagody czy brzoskwinie. Mamy owoce, czas zabrać się za kruszonkę.
Składniki kruszonki zagniatam dość niedbale i zasypuję nią owoce. Ciasto piekę około godziny w 185 stopniach. Masa nie będzie aż tak zwarta jak przy serniku, więc patyczek nie będzie wyjątkowo suchy. Nie przejmujemy się tym, podczas studzenia masa serowo-jogurtowa osiągnie idealną konsystencję. I gotowe, można posypać cukrem cynamonowym i czas jeść.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

46 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.