Ciasta

Krucha tarta z białą czekoladą i malinami

1 Min. czytania
Lubię gości. Może niekoniecznie takich, którzy dzień wcześniej mówią,że nie przyjdą, a w ostatniej chwili jednak zmieniają zdanie. Ale perspektywa ugoszczenia  ważnych dla nas osób spowodowała,że z zapałem -mimo braku czasu, zabrałam się za pieczenie. Wybrałam wyjątkowo kruchą tartę z kremem z białej czekolady i śmietanki a na to pieczałowicie układałam maliny. Tarta zrobiła wielkie wrażenie, została dokładnie obfotografowana a przepis już doleciał do Kanady. W sumie nie wiem co w niej niezwykłego, niby zwykła tarta, ale przyznaję-smakuje wyjątkowo. Krem jest aksamitny, delikatny i mimo sporej ilości czekolady leciutki.
Składniki:
150 gram masła
300 gram mąki
cukier z prawdziwą wanilią
1 jajko
skórka z cytryny
500 ml śmietany 30 %
120 białej czekolady
maliny

Szykuję kruche ciasto. Masło siekam razem z mąką i cukrem waniliowym. Dodaję jedno jajko i szybko zagniatam kruche ciasto. Wylepiam nim silikonową formę i wstawiam na pół godziny do lodówki. Następnie piekę spód tarty około 20 minut w 180 stopniach-musi być złocisty. Moim zdaniem krem jest wystarczająco słodki, więc nie daję za dużo cukru do ciasta. Ale oczywiście można zwiększyć ilość słodyczy.

Gdy ciasto się upiecze topię białą czekoladę na parze. Często mieszam, bo biała czekolada ma tendencję do przypalania się. Odstawiam do ostygnięcia. Ubijam śmietankę na sztywno, i łączę z roztopioną czekoladą.

Krem równomiernie rozsmarowuję na cieście. Układam z wierzchu maliny. Wstawiam całość na minimum 3 godziny do lodówki.

Można użyć oczywiście innych drobnych owoców, jagód, borówek czy jeżyn. Tartę kroimy zaraz po wyjęciu z lodówki. Najlepsze jest po paru solidnych godzinach w lodówce,

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

39 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.