Vege

Placki z cukinii wydanie drugie poprawione.

1 Min. czytania

 Placki z cukinii to ostatnio bardzo popularna potrawa w moim domu, nagle każdy je polubił i chętnie jadłby niemal codziennie. Nie mam nic przeciwko tarciu cukinii i smażeniu tych pysznych placków. Ale tym razem postanowiłam trochę zmienić recepturę. Wykorzystałam wizytę w  lokalnym Młynie- czyli miejscu gdzie można kupić każdy rodzaj mąki, kaszy i dodatków do jedzenia. Jako, że przyniosłam, a raczej ledwo dotachałam pełne siatki mąk wszelakich wykorzystałam w tych plackach mąkę z prosa. Nie mogę powiedzieć,żebym wyczuła jakąś wielką różnicę w smaku, za to jadło się milej ze świadomością,że zdrowiej. Mąka z prosa ma bowiem podobne właściwości jak kasza jaglana. Nie wiem czy ilość użyta do tych placków da jakiś efekt zdrowotny, ale warto próbować nowości. Te placki z dodatkiem marchewki były jeszcze bardziej chrupiące. Placki z cukinii wersja druga? Uwielbiam.

Składniki na 30 placków
6 sporych cukinii
2 duże marchewki
1 cebula
7 łyżek mąki(ja użyłam z prosa, można użyć dowolnej)
2 duże jajka
dwie garście posiekanej pietruszki
Olej ryżowy(można użyć dowolnego)
Przyprawy-sól, pieprz, ostra papryka,czosnek

Trę marchew, cebulę a na końcu cukinię. Rozdzielam żółtka od białek, żółtka dodaję do warzyw. Wsypuję mąkę oraz przyprawy-po sporej łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i soli wedle uznania. Całość mieszam.

Na koniec dodaję ubitą pianę z białek. Całość mieszam wyjątkowo delikatne.

Od razu po przygotowania ciasta smażę placuszki-ważne powinny być dość grube.

Ciepłe placki podaję z kremowym serkiem i szczypiorkiem.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.