Desery

Brioszki rabarbarowe z malinami

3 Min. czytania
Dzień Matki już jutro. Nie wiem jak Wy, ale ja szczerze uwielbiam ten dzień. Staram się co roku, oczywiście razem z rodzeństwem by zaskoczyć czymś mamę. Z roku na rok jest coraz trudniej, bo mama coraz bardziej wymagająca, a i pogodzić gusta trójki dorosłych ludzi bywa ciężko. Ale staramy się i mamy spore sukcesy na polu matczynych niespodzianek. W tym roku oprócz pięknego wisiorka z prawdziwym diamentem, będzie też słodko. Moja mama uwielbia wszystko co drożdżowe i wszystko co ma w sobie rabarbar. Oczywistym wyborem więc na słodki podwieczorek w Dzień Matki były brioszki z rabarbarem. Żeby nie było tak oczywiście, dodałam do tych słodkości malinową konfiturę. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Kwaśny rabarbar i słodkie maliny, zupełnie tak jak bycie mamą. Przy całej sympatii jaką żywię do samej siebie, to niejeden raz byłam kwaśnym rabarbarem dla mej mamy. Ot, taki to już zodiakalny bliźniak, co ma bardzo zmienny charakter. Jako dziecko cechował mnie nadmiar odwagi i cóż, potrafiłam robić rzeczy całkiem pozbawione sensu. Moja mama wiele razy ze strachu była bliska zawału serca, potrafiłam bowiem w wieku 6 wiosen uciec ze szkoły. Dokładnie to z zerówki, po prostu sobie wyszłam z lekcji i poszłam na wagary. Jeden, jedyny raz w życiu. Co to były za emocje, mała Lenka na gigancie! Raz podczas spaceru, samotnego spaceru dodajmy, wpadłam do dziury. Nie było ze mną przez 3 godziny kontaktu, miałam 7 lat, świetnie się bawiłam w tym wielkim wykopie, a jaka byłam dumna kiedy wyciągało mnie z niego 4 panów. Moja mama stała na krawędzi i zastanawiała co ma zrobić najpierw, przytulić czy wrzucić z powrotem? A jak musiała spalić się ze wstydu, kiedy po pewnym wieczorze, jaki spędziła z tatą w operze, została zalana przez sąsiadów ofertami pomocy materialnej, ktoś chciał gotować zupy, a ktoś inny dzielić się ubraniami. Powód? Kiedy rodzice poszli na randkę, a dziadkowi się przysnęło, moja siostra wpadła na pomysł by sprzedawać sąsiadom klamerki i zapałki. Ubrała mnie w ładny płaszczyk, wszakże był luty, zapakowała do windy, a mieszkałam wtedy w 12 piętrowym bloku i kazała jeździć góra dół i oferować z wielkanocnego koszyka domowe akcesoria. Miałam 4 lata, robiłam co kazała moja 5 letnia wtedy siostra. Od razu dopowiem, nie zarobiłyśmy nic, a wstyd ciągnął się do naszej wyprowadzki, za całe dwa lata. Ale były i te słodkie chwile, dużo rozmów, piękne wyjazdy i chwile czystej radości. Jak te ze wspólnych podwieczorków. Te brioszki wspaniale umilą święto mam. Są mięciutkie, aromatyczne, harmonijnie łączą smaki malin i rabarbaru. Zabierzcie je na wspólny spacer, piknik, albo po prostu zjedzcie je przy ulubionym filmie. Są rozkosznie pyszne. I takie domowe…

Składnik na 10 Brioszek :

1/2 paczki świeżych drożdży
400 gramów mąki pszennej
200 ml mleka
50 gramów Palmy
100 gramów masła
2 małe jajka
80 gramów cukru
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
6 łyżek malinowej konfitury
2 duże łodygi rabarbaru

Dodatkowo:
2 łyżeczki mleka, łyżeczka cukru

Zaczynam od przygotowania zaczynu. Rozcieram drożdże z łyżką cukru, łyżką mleka i łyżeczką mąki. Zostawiam w ciepłym miejscu na 10 minut.
W międzyczasie w garnuszku topię masło oraz Palmę, dolewam mleko i studzę.
Do zaczynu dodaję mąkę, cukier i jedną paczkę cukru z prawdziwą wanilią, wbijam dwa jajka i dolewam mieszankę maślano-mleczną. Zagniatam gładkie ciasto- trwa to około 10 minut. Formuję kulę, odstawiam na 40 minut w ciepłe miejsce.

Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni. Rabarbar obieram, myję, kroję w plasterki, zasypuję cukrem wnailiowym. Z ciasta odrywam 10 kulek, spłaszczam je, na środku smaruję brioszki malinową konfiturą, posypuję kawałkami rabarbaru. Odstawiam je na kwadrans, następnie smaruję wierzch mieszanką mleka i cukru
Bułeczki wkładam do piekarnika i piekę 25 minut w 190 stopniach.

Palma - zróbmy coś dobrego

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.