Ciasta

Brownie z migdałową posypką/z czekoladą

2 Min. czytania
Pamiętacie Gino i Julie? Pamiętacie jej wielką chęć na pyszne Brownie? Pamiętacie jak Julie miała fatalny nastrój i pragnęła czekolady? Gino zapamiętał. Zapamiętał i chęć na czekoladę wyrażoną łzami, na wieść o jej braku, a także te wielkie niebieskie oczy. Dlatego też postanowił przygotować Brownie i czekać na swoje zauroczenie o imieniu Julie. Tylko jakie ciasto upiec? Jakie wybrać dodatki, co mogłoby jej smakować, co pasuje do wietrznej i deszczowej pogody? Hmm, a może by tak upiec maksymalnie czekoladowe Brownie, ciągniące się w środku,a  chrupiące z wierzchu dzięki migdałowo-czekoladowej kruszonce? A jak dodamy do tego sporą szczyptę chilli i soli morskiej wyjdzie najlepsze ciasto czekoladowe, jakie można zjeść w grudniowy dzień. Ciasto się upiekło, ale Julie nie nadchodziła. Brat Gino, Massimo, a mało co nie sprzedał pewnej emerytce boskiego wypieku z migdałami. Dostał za to po łapach, chociaż nie wyglądał to jednak szybko się połapał,że Brownie z posypką jest przeznaczone dla specjalnego gościa.  Gino nieco się zmartwił,że jego matka Donatella dziś wieczorem będzie zasypywać go gradem pytań o nową sympatię. Ale jaką sympatię? Może Julie się Gino przyśniła? Może nie piekli razem tego jabłkowego ciasta i nieśmiało nie patrzyli sobie w oczy? Na chwilę przed zamknięciem,mocno rozczarowany Gino sięgnął po nóż -spokojnie,nie chciał wyciąć sobie złamanego serca, chciał jedynie pokroić ciasto na mniejsze kawałki i zabrać do domu, gdy drzwi się otworzyły i wpadła Julie. Spóźniona, spóźniona o cały dzień wpadła, i z tym uśmiechem poprosiła o całe ciasto. Jechała do przyjaciół, na filmowy wieczór. Gino znów się zasmucił,może liczył na coś więcej? A może… Julie została kwadrans,zjedli po kawałku brownie, i oboje obiecali sobie w swojej duszy,że to nie będzie ostatnie wspólnie zjedzone ciasto….
A jeżeli i Wy macie ochotę na niezwykle czekoladowe ciasto, które zamienia zwykły dzień w ten wyjątkowy to bierzcie po kawałku i poddajcie się magii chwili….

Składniki:
150 gramów gorzkiej czkolady 70 %
3 łyżki kakao
150 gramów masła
3 jajka
200 gramów mąki
3 łyżki brązowego cukru
Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Łyżeczka cynamonu

Posypka:
1/2 szklanki płatków migdałowych
Pół szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
2 szczypty soli morskiej
Szczypta chilli

W garnuszku podgrzewam masło, dodaję czekoladę. Chwilę studzę. Przesiewam mąkę, dodaję cynamon, brązowy cukier i kakao. Dolewam masę czekoladową, na końcu dodaję jajka. Całość mieszam, i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Szykuję posypkę. Płatki prażę na suchej patelni ze szczyptą soli, oraz solą. Siekam czekoladę, dodaję do ciepłych płatków migdałowych,mieszam całość. Posypką równomiernie posypuję ciasto. Piekę brownie przez 20 minut w 170 stopniach.


https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Moje wypieki. Wielki powrót

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

53 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.