Desery

Budyń jaglany z brzoskwinią, żurawiną i słonecznikiem

1 Min. czytania
Lubię poranki. No po prostu je lubię.Najbardziej lubię te, kiedy wstaję wcześniej i mogę zjeść spokojnie pierwszy posiłek. I przygotować taki oto budyń jaglany. Bardzo słoneczny i bogaty w zdrowe składniki. Słoneczny kolor dodaje energii w te szare poranki! A ostatnio pogoda nas niestety nie rozpieszcza. Wczoraj lało cały dzień. W zasadzie rano to sypało śniegiem, który zaraz stopniał, a potem już porządnie lał deszcz. Do tego wieje tak, że urywa głowę. Cóż, sztormowa pogoda. Szkoda, że nie można tej zimy przeczekać w domu pod kocem. Ale po takim śniadaniu jakoś łatwiej wyjść z domu.


Składniki:
Pół szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
1 brzoskwinia
Łyżka miodu
Duża garść suszonej żurawiny
Łyżka ziaren słonecznika

Kaszę przekładam na sitko, przelewam wrzącą wodą. Zalewam kaszę szklanką mleka, gotuję i partiami dolewam resztę mleka. Gdy kasza jest już miękka, dodaję pokrojoną w kostkę brzoskwinię i mód. Miksuję całość na gładki krem.
Budyń przekładam do miseczki, podaję z żurawiną i słonecznikiem.

1514 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni….
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…

48 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.