Desery

Budyń z masłem orzechowym

1 Min. czytania
Masło orzechowe zjem zawsze i wszędzie. Tak samo jak budyń. Nie jadłam jednak nigdy budyniu z dodatkiem orzechowego masła, postanowiłam więc zrobić swoją wersję. Efekt? Świetny. Pyszny budyń o konkretnym smaku masła orzechowego z kawałkami orzeszków. Mi ten budyń umilił wtorkowe popołudnie. Takie nieco jesienne i deszczowe. Niezbyt miłe. Zimne i szare. Mam nadzieję,że weekend zaskoczy mnie nieco ładniejszą pogodą. A na razie testuję przepisy na wieczorne umilacze. Ten budyń z pewnością będzie się pojawiał się w mojej kuchni. 
Składniki:
300 ml mleka sojowego waniliowego
3 czubate  łyżki masła orzechowego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka syropu klonowego
Ziarna kawy w czekoladzie ( opcjonalnie)

200 ml mleka zagotowuję. W reszcie mleka rozrabiam mąkę i masło orzechowe, mieszam dokładnie składniki, mieszankę wlewam na mleko, i gotuję do zgęstnienia-około 5 minut. 
Na koniec dosładzam budyń syropem klonowym, podaję z ziarnami kawy w czekoladzie. 

1515 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Serniczek z rabarbarem

10 minut Min. gotowania
Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam kiedy zobaczyłam pierwsze łodygi rabarbaru w moim warzywniaku! Dla mnie to ewidentna oznaka wiosny w pełni….
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.