Desery

Budyń z masłem orzechowym

1 Min. czytania
Masło orzechowe zjem zawsze i wszędzie. Tak samo jak budyń. Nie jadłam jednak nigdy budyniu z dodatkiem orzechowego masła, postanowiłam więc zrobić swoją wersję. Efekt? Świetny. Pyszny budyń o konkretnym smaku masła orzechowego z kawałkami orzeszków. Mi ten budyń umilił wtorkowe popołudnie. Takie nieco jesienne i deszczowe. Niezbyt miłe. Zimne i szare. Mam nadzieję,że weekend zaskoczy mnie nieco ładniejszą pogodą. A na razie testuję przepisy na wieczorne umilacze. Ten budyń z pewnością będzie się pojawiał się w mojej kuchni. 
Składniki:
300 ml mleka sojowego waniliowego
3 czubate  łyżki masła orzechowego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka syropu klonowego
Ziarna kawy w czekoladzie ( opcjonalnie)

200 ml mleka zagotowuję. W reszcie mleka rozrabiam mąkę i masło orzechowe, mieszam dokładnie składniki, mieszankę wlewam na mleko, i gotuję do zgęstnienia-około 5 minut. 
Na koniec dosładzam budyń syropem klonowym, podaję z ziarnami kawy w czekoladzie. 

1506 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka budyniowe

15 minut Min. gotowania
Czy u Was również jest tak pięknie i zimowo? Dzieciaki z Pomorza zaczęły ferie w idealnym momencie. U nas jest biało, mroźno…
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.