Ciasta

Keks z borówkami i czekoladą

1 Min. czytania
Jestem chyba uzależniona od keksów. Po prostu uzależniona! Zawsze będą mi się kojarzyły z ciocią Klarcią. To ona nauczyła mnie je piec. I nauczyła eksperymentować ze smakami i dodatkami. Na ten weekend przygotowałam wersję z borówkami i czekoladową polewą. Takie lekkie, delikatne i pyszne ciasto z owocowym akcentem. Bardzo pasuje do pracowitej soboty. Ten dzień stoi pod znakiem prac porządkowych i zakupowych. Zakupy połączyłam z długim spacerem, nasyciłam się witaminą D, zaraz zabieram się za gotowanie rosołu, a potem czekają mnie przedjesienne prace balkonowe, czyli zmiana aranżacji, rządzą wrzosy. A na spokojniejsze popołudnie, usiądę w ulubionym fotelu, z książką i zjem ten pyszny keks!
Składniki:
150 gramów masła
3 jajka
250 gramów mąki pszennej
50 gramów mąki ziemniaczanej
80 gramów cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1/3 szklanki borówek
5 łyżek rozpuszczonej czekolady
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
|Owoce myję. 
Rozdzielam białka od żółtek. 
Masło ubijam z cukrem i wanilią na jasny krem. Dodaję żółtka i mleko, dokładnie ucieram. 
Przesiewam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie łączę z masą maślaną. 
Ubijam białka na sztywną pianę, delikatnie łączę z ciastem. 
Keksówkę smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wylewam ciasto, wierzch posypuję borówkami, lekko je wciskam w ciasto. Keks piekę 45 minut w 190 stopniach, studzę. 
Przestudzone ciasto polewam roztopioną czekoladą i posypuję odrobiną borówek. 

1514 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…
Ciasta

Sernik baskijski z matchą

35 minut Min. gotowania
Wychodzę z założenia, że matchę się kocha, albo szczerze nienawidzi. Ja ją po prostu kocham i jako herbatę do picia, i jako…
Ciasta

Ciasto pomarańczowo-kokosowe

40 minut Min. gotowania
Chcę zaczarować tę styczniową aurę i zimowy czas. Stąd tak słodko na moim blogu. Ale kiedy dopada mnie styczniowy blues, to piekę…

41 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.