Co byście powiedzieli na danie pełne warzyw i smaku? Na włoski warzywny gulasz? Zapraszam na copanatę! Pyszne danie! W sam raz na poświąteczny czas, kiedy to na stole królowało mięsiwo. Pasztety, białe kiełbasy i szynki. A na obiad różne pieczyste. U mnie dziś będzie gościć pyszna i lekka caponata. Coś co robi się szybko, zaskakuje wyjątkowym smakiem, jest lekkie i naprawdę smakowite. Do tego można podać je z tysiącem dodatków do wyboru. U mnie będzie to ser Halloumi. Ale można podać go z pieczywem, kaszą, ryżem, makaronem. Co kto woli! Dowolność pełna. Ja próbowałam już z kuskusem i makaronem, i oczywiście bagietką. Jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku, i będziecie dosłownie wyjadać caponatę z garnka do ostatniego kawałeczka bakłażanu! Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
2 średnie bakłażany
Puszka pomidorów bez skórki
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaparów w oleju
3 garście zielonych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Ocet jabłkowy=1 łyżka
Słodka papryka mielona
Szczypta chilli
Kmin rzymski mielony
Bakłażany dokładnie myję, kroję w półplasterki, posypuję sporą ilością soli, zostawiam na kwadrans. Następnie przelewam zimną wodą, dokładnie osuszam. Rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam bakłażany przez 6-7 minut. Zdejmuję je z patelni.
Znów rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam 5 minut, Następnie dodaję pomidory z zalewą, odłożone bakłażany, kapary i oliwki. Doprawiam, dodaję ocet. Duszę całość 40 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
Nie widziałem ostatnio bakłażanów na rynku. Dzisiaj wszystko zamknięte. Jutro się przyjrzę uważnie czy nie umknęło mojej uwadze. 🙂
Ale smacznie wygląda. Mniam, mniam.
Nie spotkałam się wcześniej z takim daniem, ale muszę przyznać,
że prezentuje się smakowicie 😀 Pozdrawiam.
Fajny pomysł na bakłażany 🙂
Lubię czasem takie warzywne dania 🙂 Wygląda bardzo smakowicie 🙂
polecam więc!
mmm… wygląda smakowicie
🙂
dziękuję:)
🙂
muszą być;)
🙂
Wspaniałe danie. Uwielbiam. Narobiłaś mi wielkiej ochoty.
Ale to musi być dobre, aż ślinka cieknie😋
Na danie pełne warzyw zawsze się skuszę 🙂
😉
😉
🙂
Nigdy nie jadłam nic podobnego 🙂 wygląda pysznie, więc chętnie wypróbuję Twój przepis 🙂
Moje ulubione włoskie smaki!
Bardzo fajne danie ! Muszę kupić bakłażany i zrobić 🙂
trochę w stylu leczo 😀
Pojadłabym sobie takie jedzonko.
🙂
zupełnie co innego;)
😉
Nigdy ne jadłam 😉
Nigdy ne jadłam 😉
Prezentuje się smakowicie 🙂
Takie dania bardzo lubimy 🙂
🙂
🙂
spróbuj koniecznie!
Moje smaki 🙂
🙂
Zjadłabym 🙂
a mi się jakoś tak kojarzy leczowo;p
Bardzo ciekawe danie, z chęcią bym zjadła 😉
Ciekawe danie, czasem kupuję bakłażana i nie wiem potem, co z nim zrobić, musze wykorzystać Twój pomysł 🙂
Wygląda apetycznie:)
🙂
dziękuję!
🙂
🙂
Tym razem nie dla mnie. Z tych głównych składników lubię tylko pomidory.
dużo ma złe doświadczenia z bakłażanem czy kaparami, ja kaparów w occie nie lubię, dlatego polecam te w oleju:)
Bardzo lubię takie dania – chętnie spróbuję 🙂