Ciasta

Babeczki bananowo-orzechowe

1 Min. czytania

 

No dobra, kto lubi masło orzechowe i banany, ręka w górę! Ja podnoszę obie ręce, A kto lubi muffinki o tym smaku? Widzę las rąk. Zapraszam na wyjątkowe muffinki. Mięciutkie, wyjątkowo aromatyczne, przepyszne! Cudowne po prostu. Naturalnie słodkie, dodają solidną porcję energii. Banany i orzechy, to super duet na drugie śniadanie. Fajnie jest zabrać takie babeczki ze sobą do pracy. Albo na leśny spacer! Dla mnie są po prostu idealne. I takie błyskawiczne! Po prostu raz, dwa i gotowe. Mocno bananowe, wyraźnie orzechowe, i apetycznie chrupiące, dzięki dodatkowi migdałów. Zjadłam od razu dwie! To takie świetne połączenie, miękkiej babeczki, i chrupiącej, migdałowej skórki. Polecam je na weekend. Ja będę miała zajęcia cały długi weekend, rachunkowość. Już się boję!




Składniki na 8 dużych babeczek:

2 duże banany

2 pełne łyżki masła orzechowego

3 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

50 ml oleju

150 ml mleka migdałowego

200 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

4 garście migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 mała łyżeczka cynamonu

Kilka kropel ekstraktu z wanilii

Siekam migdały.

Banany obieram, kroję na połówki i rozgniatam. Dodaję masło orzechowe, mleko, jajko i olej, mieszam. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do bananowej masy, doprawiam wanilią i cynamonem, dodaję 3/4 porcji migdałów, mieszam niedbale. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, babeczki przekładam do foremek do babeczek-u mnie silikonowe, do połowy wysokości. Piekę je 25 minut. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.