Ciasta

Babeczki bananowo-orzechowe

1 Min. czytania

 

No dobra, kto lubi masło orzechowe i banany, ręka w górę! Ja podnoszę obie ręce, A kto lubi muffinki o tym smaku? Widzę las rąk. Zapraszam na wyjątkowe muffinki. Mięciutkie, wyjątkowo aromatyczne, przepyszne! Cudowne po prostu. Naturalnie słodkie, dodają solidną porcję energii. Banany i orzechy, to super duet na drugie śniadanie. Fajnie jest zabrać takie babeczki ze sobą do pracy. Albo na leśny spacer! Dla mnie są po prostu idealne. I takie błyskawiczne! Po prostu raz, dwa i gotowe. Mocno bananowe, wyraźnie orzechowe, i apetycznie chrupiące, dzięki dodatkowi migdałów. Zjadłam od razu dwie! To takie świetne połączenie, miękkiej babeczki, i chrupiącej, migdałowej skórki. Polecam je na weekend. Ja będę miała zajęcia cały długi weekend, rachunkowość. Już się boję!




Składniki na 8 dużych babeczek:

2 duże banany

2 pełne łyżki masła orzechowego

3 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

50 ml oleju

150 ml mleka migdałowego

200 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

4 garście migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 mała łyżeczka cynamonu

Kilka kropel ekstraktu z wanilii

Siekam migdały.

Banany obieram, kroję na połówki i rozgniatam. Dodaję masło orzechowe, mleko, jajko i olej, mieszam. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do bananowej masy, doprawiam wanilią i cynamonem, dodaję 3/4 porcji migdałów, mieszam niedbale. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, babeczki przekładam do foremek do babeczek-u mnie silikonowe, do połowy wysokości. Piekę je 25 minut. 

1518 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Portugalska tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie słodko, bardzo słodko i po prostu przepysznie. Będę Was kusić portugalską tartą, czyli kruchą wersją słynnych Pastei de Nata. Myślę,…
Ciasta

Tarta rabarbarowa z budyniem

35 minut Min. gotowania
Maj to miesiąc rabarbaru. Wykorzystałam więc ten piękny czas w roku i piekłam rabarbarowe cuda. Tym razem zapraszam na kruche ciasto z…
Ciasta

Babka piaskowa z kokosową kruszonką

45 minut Min. gotowania
I jak minął Wam majówkowy czas? Mam nadzieję, że naładowaliście swoje baterie słoneczne i jakoś łatwiej jest stawić czoło codzienności. Ja, chociaż…

28 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.