Śniadania na słono

Ciasteczka ryżowe z masłem orzechowym

2 Min. czytania
Te ciasteczka powstały z pilnej potrzeby dostarczenia organizmowi czegoś słodkiego, przy jednoczesnej niechęci do zakupów. Potrzebowałam czegoś co błyskawicznie poprawi mi nastrój i zapełni dom ciasteczkowym zapachem. Poszłam więc do kuchni, przejrzałam szafki i przepis stworzył się praktycznie sam. Ryżowe płatki, masło orzechowe i jajko. I prawie gotowe. Przepyszne, maksymalnie chrupiące i bezapelacyjnie, jedne z najprostszych ciasteczek na świecie. Wystarczy bowiem zmieszać parę składników, uformować ciasteczka i upiec. I tyle.Sprzątanie zostawmy zmywarce, a sami zajmijmy się jedzeniem. To chrupanie może jednak uzależnić, żeby nie było,że nie ostrzegałam. Dzięki płatkom ryżowym ciasteczka są naprawdę niesamowicie wręcz chrupiące. Ale w środku delikatne, dzięki masłu orzechowemu, które po upieczeniu zamienia się w bardzo kremową masę. Powiem Wam w sekrecie, że od tych ciastek nie można się oderwać. Moja mama zjadła 5 za jednym zamachem i wciąż było jej mało. Już podczas pieczenia nasze zmysły wariują, ciasteczka są bowiem wyjątkowo aromatyczne, intensywnie orzechowe i karmelowe. To po prostu nieziemskie połączenie smaków. Istna poezja. Do tego tak szybko się je robi,że można bez problemu przygotować je z rana, albo po powrocie z pracy. Są praktycznie bezproblemowe, każdy będzie potrafił je upiec. I wyjdą każdemu. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

 3 czubate łyżki masła orzechowego ( kremowego, polecam Go On, bo ma idealną konsystencję)
7 czubatych łyżek płatków ryżowych
1 jajko
3 łyżki brązowego cukru
Parę kropli esencji waniliowej

Masło orzechowe ucieram razem z cukrem, dodaję jajko i wanilię, mieszam dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dosypuję płatki ryżowe, łącze z masą orzechową. Ciasto będzie gęste i kleiste. Łyżką formuję ciastka- mi wyszło 14 ciastek, raczej większych.
Ciasteczka piekę 15 minut w 185 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie zdejmuję jeszcze ciepłe z blachy i przekładam na talerz.

Moje rady:
W tym przepisie nie używajcie białego cukru, stewii czy ksylitolu. Brązowy cukier  zapewni karmelowy posmak i idealną chrupkość. Polecam też trzcinowy albo kokosowy.

Warto zwiększyć ilość składników i upiec o parę sztuk więcej. Na drugi dzień pokruszcie ciasteczka i dodajcie do jogurtu bądź mleka. Powstanie przepyszne śniadanie.

1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…

74 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.