Śniadania na słono

Ciasteczka ryżowe z masłem orzechowym

2 Min. czytania
Te ciasteczka powstały z pilnej potrzeby dostarczenia organizmowi czegoś słodkiego, przy jednoczesnej niechęci do zakupów. Potrzebowałam czegoś co błyskawicznie poprawi mi nastrój i zapełni dom ciasteczkowym zapachem. Poszłam więc do kuchni, przejrzałam szafki i przepis stworzył się praktycznie sam. Ryżowe płatki, masło orzechowe i jajko. I prawie gotowe. Przepyszne, maksymalnie chrupiące i bezapelacyjnie, jedne z najprostszych ciasteczek na świecie. Wystarczy bowiem zmieszać parę składników, uformować ciasteczka i upiec. I tyle.Sprzątanie zostawmy zmywarce, a sami zajmijmy się jedzeniem. To chrupanie może jednak uzależnić, żeby nie było,że nie ostrzegałam. Dzięki płatkom ryżowym ciasteczka są naprawdę niesamowicie wręcz chrupiące. Ale w środku delikatne, dzięki masłu orzechowemu, które po upieczeniu zamienia się w bardzo kremową masę. Powiem Wam w sekrecie, że od tych ciastek nie można się oderwać. Moja mama zjadła 5 za jednym zamachem i wciąż było jej mało. Już podczas pieczenia nasze zmysły wariują, ciasteczka są bowiem wyjątkowo aromatyczne, intensywnie orzechowe i karmelowe. To po prostu nieziemskie połączenie smaków. Istna poezja. Do tego tak szybko się je robi,że można bez problemu przygotować je z rana, albo po powrocie z pracy. Są praktycznie bezproblemowe, każdy będzie potrafił je upiec. I wyjdą każdemu. Spróbujcie koniecznie.

Składniki:

 3 czubate łyżki masła orzechowego ( kremowego, polecam Go On, bo ma idealną konsystencję)
7 czubatych łyżek płatków ryżowych
1 jajko
3 łyżki brązowego cukru
Parę kropli esencji waniliowej

Masło orzechowe ucieram razem z cukrem, dodaję jajko i wanilię, mieszam dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dosypuję płatki ryżowe, łącze z masą orzechową. Ciasto będzie gęste i kleiste. Łyżką formuję ciastka- mi wyszło 14 ciastek, raczej większych.
Ciasteczka piekę 15 minut w 185 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie zdejmuję jeszcze ciepłe z blachy i przekładam na talerz.

Moje rady:
W tym przepisie nie używajcie białego cukru, stewii czy ksylitolu. Brązowy cukier  zapewni karmelowy posmak i idealną chrupkość. Polecam też trzcinowy albo kokosowy.

Warto zwiększyć ilość składników i upiec o parę sztuk więcej. Na drugi dzień pokruszcie ciasteczka i dodajcie do jogurtu bądź mleka. Powstanie przepyszne śniadanie.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Sałatka śniadaniowa

10 Min. gotowania
Sama nie wiem, czy to jeszcze sałatka, czy po prostu twarożek z dodatkami? Wiem jednak, że to genialna śniadaniowa opcja. Bardzo zdrowa…
Śniadania na słono

Sałatka z selera i ananasa

10 Min. gotowania
Dziś przybywam do Was z bardzo wiosenną sałatką, którą nazwałam również „Bukiet Tulipanów”. Aczkolwiek jej głównymi składnikami są warzywa i tulipanów brak….
Śniadania na słono

Serek z tuńczykiem

1 Min. czytania
Witajcie w nowym tygodniu. Nie wiem co ten nowy rok w sobie ma, ale nie ma dla mnie litości. Dni mijają jak…

74 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.