Proponowane ciasto będzie zwykłe, a jednak zdecydowanie niezwykłe. Jest bardzo proste, ale swoim smakiem i wyglądem robi wrażenie. A ten zapach! W całym domu będzie pachniało migdałami i czekoladą. Wyjątkowym dodatkiem do tego ciasta jest truskawkowa konfitura. Obecny sezon na cytrusy i jabłka, nie pasował mi specjalnie do tego deseru. Pomyślałam więc, że idealnie będzie pasowała truskawkowa konfitura. Słodkie truskawki, i lekko gorzkie ciasteczka Amaretti. Coś przepysznego! Proste ucierane ciasto, z dodatkiem pokruszonych ciasteczek to po prostu bajka. A jeżeli dodamy do tego czekoladę, to uzyskamy deser idealny. Bez dwóch zdań. Takie słodkie popołudnia są przyjemnym przerywnikiem dla codziennej rutyny. Szczególnie tej jesiennej. Na przekór szarości proponuję smak letnich truskawek, ukryty w cieście z dodatkiem Amaretti. Jeżeli szukacie ciasta na leniwe,rodzinne chwile, babskie plotki, albo po prostu dla samego siebie, to już wiecie jakie ciasto warto przygotować.
#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Masło ubijam razem z cukrem i olejkiem migdałowym na jasny krem. Powoli wbijam jajka i dalej ubijam. Dodaję mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, mieszam ciasto, dodaję mleko.
Ciasteczka Amaretti rozkruszam w dłoniach, albo gniotę je przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję do ciasta, mieszam delikatnie.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam 3/4 ciasta. Z konfitury robię kleksy na wierzchu ciasta, i przykrywam je resztą masy. Placek piekę 40-45 minut w 185 stopniach (polecam piec z termoobiegiem).
Gdy ciasto się studzi szykuję polewę, rozpuszczam czekoladę razem z masłem i polewam wierzch ciasta. Posypuję pokruszonymi ciasteczkami.
Moje rady:
Jeżeli ciasta nie będę jadły dzieci, dodajcie likier Amaretto zamiast olejku migdałowego.
Do ciasta w sezonie można dodać świeże owoce, albo inny kwaskowaty dżem.
Bardzo ciekawa propozycja. Na jesienne popołudnie będzie cudowne 🙂
🙂
Dom kojarzy się z zapachem ciasta 🙂
🙂
Nic tylko zjeść 🙂
Zjadłabybm 😀
🙂
🙂
Dzisiaj na wieczór po pracy kawałek takiego ciacha by się przydał 😀
Idealne ciasto na jesienny podwieczorek 🙂
Wygląda bardzo apetycznie i smaki takie jak lubię 🙂
Bardzo smakowicie wygląda. Nie znam tych ciasteczek.
Rewelacja ☺
Oj, jak zazdroszczę osobom, które mogą bezkarnie jeść słodkie! Ja muszę wszelkie desery ograniczać, a to bolesny zakaz, szczególnie gdy takich pysznych ciast się naoglądam:)
Ciasto wygląda genialnie! Mam ochotę na coś słodkiego 🙂
Zjadłabym kawałek takiego ciasta z wielką ochotą 🙂
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Wygląda bardzo apetycznie. Mniam.
Ciekawy pomysł z dodaniem do ciasta… ciastek 😀 Amaretti chyba nigdy nie jadłam, więc jestem meeega ciekawa smaku.
Aż zatęskniłem za latem! 😀
🙂
🙂
🙂
to są włoskie ciasteczka o smaku migdałowym, na białkach, kruche bardzo 😉
🙂
🙂
😉
miło mi 🙂
dziękuję 🙂
😉
bardzo fajnie smakują, tak gorzkawo, migdałowo mocno 😉
😉
Świetny przepis! bardzo mi się podoba 🙂
🙂
Może na to ciacho bym się skusiła?
Mikołaj się w końcu zbliża… Może mu upiekę? 😀
Przydałoby się mieć go czym poczęstować 😀
Pozdrowionka! 🙂
Pycha! Zjadłabym mimo, że od kilku dni jestem na diecie 😀
Ciasteczka w cieście to świetny pomysł, chętnie spróbowałabym 🙂
To ciasto wygląda niesamowicie apetycznie!
🙂
🙂
🙂
🙂
Wygląda absolutnie przepysznie! Lubię takie weekendowe niespieszne pieczenie 🙂 Tym bardziej, gdy za oknem zimno i ciemno 😉
ale wygląda czadowo:D
dziękuję 🙂
starałam się 🙂
Ale genialne ciasto – chętnie go wypróbuję 🙂
polecam:)
Wygląda obłędnie.
Proszę z dostawą do domu 🙂