Desery

Ciasto migdałowe z gruszkami

1 Min. czytania
No i nasza mnie ochota na ciasto. Jesienią ta potrzeba jest jakby większa i bardziej pilna. Domowe ciasto, ten kojący aromat jaki wydobywa się z piekarnika, to po prostu zapach domu…. Jesienią i zimą, do wypieków chętnie wykorzystuję gruszki. Na surowo jadam je bardzo rzadko. W zasadzie prawie nigdy. Ale przetworzone…. To już zupełnie inna historia. Gruszki są dla mnie jak wiśnie i śliwki, na surowo mogą nie istnieć, ale uwielbiam wypieki z  tymi owocami. Takie jak ten. Lekkie ciasto, soczyste gruszki, i ta apetyczna, chrupiąca skórka. Takie proste, a takie pyszne. Musicie spróbować! Ciasto robi się szybko, więc umili Wam popołudnie w środku tygodnia. A te majowe popołudnia ostatnio u nas są deszczowe i wietrzne. Zrobiło się nieco jesiennie. Czas na książki, korzenne herbatki i migdałowe ciasto z gruszkami.




Składniki:
2 średnie gruszki
125 gramów masła
100 gramów cukru
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 jajka
100 ml mleka
350 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt migdałowy

Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, cukier puder

Obieram gruszki i kroję je w plastry, a te na połówki.
Ucieram masło z cukrem i olejkiem migdałowym na krem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę, na koniec dolewam mleko.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników razem z mielonymi migdałami, ucieram jednolite ciasto.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam do niej ciasto,  z wierzchu układam owoce. Piekę ciasto przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciasteczka z matchą i czekoladą

12 minut Min. gotowania
W Nowy Rok wchodzimy na słodko. Chcę zaczarować ten rok, musi być lepszy niż poprzedni i przynosić mi więcej słodyczy. Te ciasteczka…
Desery

Muffinki z karmelizowanym bananem

30 minut Min. gotowania
Jesień ma to do siebie, że wymaga osłodzenia sobie tego czasu. Za każdym razem kiedy temperatura spada, albo pojawia się deszcz, w…
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…

31 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.