No i nasza mnie ochota na ciasto. Jesienią ta potrzeba jest jakby większa i bardziej pilna. Domowe ciasto, ten kojący aromat jaki wydobywa się z piekarnika, to po prostu zapach domu…. Jesienią i zimą, do wypieków chętnie wykorzystuję gruszki. Na surowo jadam je bardzo rzadko. W zasadzie prawie nigdy. Ale przetworzone…. To już zupełnie inna historia. Gruszki są dla mnie jak wiśnie i śliwki, na surowo mogą nie istnieć, ale uwielbiam wypieki z tymi owocami. Takie jak ten. Lekkie ciasto, soczyste gruszki, i ta apetyczna, chrupiąca skórka. Takie proste, a takie pyszne. Musicie spróbować! Ciasto robi się szybko, więc umili Wam popołudnie w środku tygodnia. A te majowe popołudnia ostatnio u nas są deszczowe i wietrzne. Zrobiło się nieco jesiennie. Czas na książki, korzenne herbatki i migdałowe ciasto z gruszkami.
Składniki:
2 średnie gruszki
125 gramów masła
100 gramów cukru
1/2 szklanki mielonych migdałów
3 jajka
100 ml mleka
350 gramów mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ekstrakt migdałowy
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy, cukier puder
Obieram gruszki i kroję je w plastry, a te na połówki.
Ucieram masło z cukrem i olejkiem migdałowym na krem. Dodaję jajka i ucieram na jasną masę, na koniec dolewam mleko.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników razem z mielonymi migdałami, ucieram jednolite ciasto.
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam do niej ciasto, z wierzchu układam owoce. Piekę ciasto przez 45-50 minut w 185 stopniach. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Wspaniałe!
Puszyste i delikatne.
🙂
Przepadłam 🙂 Mniam 🙂
wygląda idealnie 🙂
Aromat ciasta potrafi zrelaksować 🙂
🙂
🙂
🙂
My również bardzo lubimy gruszki i chętnie przetestujemy Twój przepis 🙂
🙂
jeju ale to musi być pyszne;)
oj jest 🙂
Takie ciasto musi być niezwykle pyszne.
Pogoda iście jesienna, więc i ja nie pogardzę aromatyczną gruszką 🙂
Wygląda apetycznie 🙂 Pozdrawiam !
🙂
🙂
🙂
Niby takie proste produkty , ale jak pomyślę o tym wspaniałym zapachu upieczonego ciasta gruszkowo-migdałowego to aż mnie w środku skręca. Muszę upiec .Serdeczne pozdroweinia znad sztalug malarskich przesyła krysia
u la la zapowiada się super. Juz sobie wyobrażam zapach tego ciasta w domu 😀
bardzo polecam, takie proste wypieki okazują się najlepsze:)
😉
Ja za migdałami nie przepadam, ale juz wiem, co dostanie teściu, który je uwielbia 😉
🙂
Smakowicie wygląda i z pewnością i tak smakuje. 😉
🙂
to nic tylko jeść:)
Bardzo apetyczne, ja też niezbyt często jem gruszki, na pewno jabłka dużo częściej, właściwie nie wiem dlaczego 🙂
🙂
Rewelacyjne połączenie smaków.
Nam też gruszki kojarzą się głównie z wypiekami i tak solo do zjedzenia to ich raczej nie kupujemy 😀