Obiady

Spaghetii z klopsikami z indyka i ricottą

1 Min. czytania
To był dziwny weekend. Miałam tyle planów, a tymczasem pogoda popsuła je wszystkie. Już w sobotę czułam deszczową niedzielę. Jak zwykle przy zmianie frontu, odzywają się moje zatoki, co oznacza walkę z bólem głowy i niechęcią do świata. W niedzielę zaś deszcz nie pozwolił mi na cieszenie się wiosną. A miałam tyle planów! A może potrzebny był mi taki weekend? Dwa ostatnie weekendy spędziłam na podróży, porządkach, pakowaniu i rozpakowywaniu się. Teraz zaś mogłam bezkarnie odpocząć. Oglądać seriale przez pół dnia. Czytać książki. Bawić się w mini spa. Wyciągnąć kolorowanki i próbować pokolorować szarość za oknem…. Może ten weekend nie dostarczył mi niesamowitych wrażeń, ale za to zwolniłam po szalonym tygodniu, dałam myślom ułożyć się w głowie i pobawiłam się nieco w kuchni. I tak oto powstały klopsiki w pomidorowym sosie.  Niby banał, ale nie do końca. Sos dzięki dodatkowy ricotty jest niesamowicie delikatny, ale i bardzo konkretny w smaku. W ogóle nie wymagał dodatku żółtego sera, czy też Parmezanu! Musicie spróbować wersji z ricottą. Mam nadzieję,że Was zachwyci, tak jak mnie. 

Składniki na 4 porcje:
0.5 kg mięsa mielonego z indyka
0.5 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
Pół bułki
4 łyżki ciepłej wody
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz
1 czubata łyżka mąki pszennej
Olej rzepakowy
Sos:
Puszka pomidorów bez skóry
1 mała czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
Połowa czerwonej papryki
150 gramów  Ricotty
Natka pietruszki
Łyżka suszonej bazylii i oregano
Sól morska
Pieprz
Szczypta ostrej papryki
Oliwa z oliwek
Makaron spaghetti – 300 gramów

Bułkę rozdrabniam, zalewam wodą, zostawiam na kilka minut. 

Siekam czosnek i cebulkę, dodaję do mięsa. Doprawiam przyprawami, dodaję jajko i namoczoną bułkę, dokładnie wyrabiam masę, formuję małe klopsiki, obtaczam w mące. Rozgrzewam olej, smażę klopsiki przez 3 minuty z dwóch stron, zdejmuję je z patelni. 
Siekam czosnek i cebulkę. Podgrzewam oliwę i szybko smażę warzywa-około 2 minut, dodaję posiekaną drobną paprykę i puszkę pomidorów. Doprawiam ziołami, papryką, sola i pieprzem. Duszę przez kwadrans, aż rozpadną się pomidory. Do sosu wkładam klopsiki, dodaję ricottę i natkę pietruszki, podgrzewam danie przez 10 minut. 
W międzyczasie gotuję makaron spaghetti. Klopsiki podaję z makaronem. 
1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.