Obiady

Spaghetii z klopsikami z indyka i ricottą

2 Min. czytania
To był dziwny weekend. Miałam tyle planów, a tymczasem pogoda popsuła je wszystkie. Już w sobotę czułam deszczową niedzielę. Jak zwykle przy zmianie frontu, odzywają się moje zatoki, co oznacza walkę z bólem głowy i niechęcią do świata. W niedzielę zaś deszcz nie pozwolił mi na cieszenie się wiosną. A miałam tyle planów! A może potrzebny był mi taki weekend? Dwa ostatnie weekendy spędziłam na podróży, porządkach, pakowaniu i rozpakowywaniu się. Teraz zaś mogłam bezkarnie odpocząć. Oglądać seriale przez pół dnia. Czytać książki. Bawić się w mini spa. Wyciągnąć kolorowanki i próbować pokolorować szarość za oknem…. Może ten weekend nie dostarczył mi niesamowitych wrażeń, ale za to zwolniłam po szalonym tygodniu, dałam myślom ułożyć się w głowie i pobawiłam się nieco w kuchni. I tak oto powstały klopsiki w pomidorowym sosie.  Niby banał, ale nie do końca. Sos dzięki dodatkowy ricotty jest niesamowicie delikatny, ale i bardzo konkretny w smaku. W ogóle nie wymagał dodatku żółtego sera, czy też Parmezanu! Musicie spróbować wersji z ricottą. Mam nadzieję,że Was zachwyci, tak jak mnie. 

Składniki na 4 porcje:
0.5 kg mięsa mielonego z indyka
0.5 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
Pół bułki
4 łyżki ciepłej wody
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Sól
Pieprz
1 czubata łyżka mąki pszennej
Olej rzepakowy
Sos:
Puszka pomidorów bez skóry
1 mała czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
Połowa czerwonej papryki
150 gramów  Ricotty
Natka pietruszki
Łyżka suszonej bazylii i oregano
Sól morska
Pieprz
Szczypta ostrej papryki
Oliwa z oliwek
Makaron spaghetti – 300 gramów

Bułkę rozdrabniam, zalewam wodą, zostawiam na kilka minut. 

Siekam czosnek i cebulkę, dodaję do mięsa. Doprawiam przyprawami, dodaję jajko i namoczoną bułkę, dokładnie wyrabiam masę, formuję małe klopsiki, obtaczam w mące. Rozgrzewam olej, smażę klopsiki przez 3 minuty z dwóch stron, zdejmuję je z patelni. 
Siekam czosnek i cebulkę. Podgrzewam oliwę i szybko smażę warzywa-około 2 minut, dodaję posiekaną drobną paprykę i puszkę pomidorów. Doprawiam ziołami, papryką, sola i pieprzem. Duszę przez kwadrans, aż rozpadną się pomidory. Do sosu wkładam klopsiki, dodaję ricottę i natkę pietruszki, podgrzewam danie przez 10 minut. 
W międzyczasie gotuję makaron spaghetti. Klopsiki podaję z makaronem. 
1500 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

30 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.