Ciasta

Ciasto orkiszowe z jabłkami i kruszonką

1 Min. czytania
Dziś będzie ciasto. I co zaskakujące,  nie będzie to ciasto z wiśniami, owocami lasu, albo morelami. Będzie to proste ciasto z jabłkami. Ciasta z jabłkami są bardziej popularne w zimowe i jesienne dni, ale nie trzeba z nich rezygnować i latem. Tym bardziej, że ten przepis jest niezwykle wręcz prosty i przyjazny, nawet amatorom. W kwestii amatorstwa, koncertową Depeszową amatorką już nie jestem. Także nic dziwnego, że kiedy znów grają niedaleko mojego domu, muszę się tam pojawić. Koncert już dziś. Emocje buzują we mnie już od tygodnia. Ten koncert będzie wyjątkowy. Wyjątkowy, bo z moim „depeszowym” tatuażem. Także jak widzicie, będę fanką na 200 %. 4 z kolei koncertowa koszulka wyprasowana, w bezpiecznym miejscu czeka na wieczór. A raczej na noc. Piękną i rozśpiewaną letnią noc. Jeszcze tylko parę godzin w pracy. Kilkanaście faktur, parę zamówień, parę telefonów i pewnie jakiś męczący klient. Potem 25 minut jazdy, szukanie miejsca na parkingu, trochę spaceru i idziemy pod scenę. A potem będę śpiewać. Zedrę gardło. Stracę głos i czucie w palcach od klaskania. I przez dwa tygodnie nie będę chodzić. Będę unosić się nad ziemią. A jak wrócę nocą do domu, to zjem kawałek tego ciasta. I będę w moim własnym 7 niebie. 

Składniki:
3 jajka
150 gramów roztopionego masła
350 gramów mąki orkiszowej
100 ml mleka
3 małe jabłka
5  łyżek brązowego cukru
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
50 gramów masła
3/4 szklanki  mąki orkiszowej
3 łyżki brązowego cukru
Obieram jabłka i kroję je w kostkę. 
Jajka ucieram z cukrami, dodaję przestudzone masło z mlekiem.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaję do mokrych składników, łączę wszystko w gładką masę. Na koniec dosypuję jabłka. 
Z podanych składników zagniatam kruszonkę. 
Blaszkę  wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Placek posypuję kruszonką, wkładam do piekarnika i piekę 45 minut w 190 stopniach. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.