Ciasta

Ciasto orkiszowe z jabłkami i kruszonką

1 Min. czytania
Dziś będzie ciasto. I co zaskakujące,  nie będzie to ciasto z wiśniami, owocami lasu, albo morelami. Będzie to proste ciasto z jabłkami. Ciasta z jabłkami są bardziej popularne w zimowe i jesienne dni, ale nie trzeba z nich rezygnować i latem. Tym bardziej, że ten przepis jest niezwykle wręcz prosty i przyjazny, nawet amatorom. W kwestii amatorstwa, koncertową Depeszową amatorką już nie jestem. Także nic dziwnego, że kiedy znów grają niedaleko mojego domu, muszę się tam pojawić. Koncert już dziś. Emocje buzują we mnie już od tygodnia. Ten koncert będzie wyjątkowy. Wyjątkowy, bo z moim „depeszowym” tatuażem. Także jak widzicie, będę fanką na 200 %. 4 z kolei koncertowa koszulka wyprasowana, w bezpiecznym miejscu czeka na wieczór. A raczej na noc. Piękną i rozśpiewaną letnią noc. Jeszcze tylko parę godzin w pracy. Kilkanaście faktur, parę zamówień, parę telefonów i pewnie jakiś męczący klient. Potem 25 minut jazdy, szukanie miejsca na parkingu, trochę spaceru i idziemy pod scenę. A potem będę śpiewać. Zedrę gardło. Stracę głos i czucie w palcach od klaskania. I przez dwa tygodnie nie będę chodzić. Będę unosić się nad ziemią. A jak wrócę nocą do domu, to zjem kawałek tego ciasta. I będę w moim własnym 7 niebie. 

Składniki:
3 jajka
150 gramów roztopionego masła
350 gramów mąki orkiszowej
100 ml mleka
3 małe jabłka
5  łyżek brązowego cukru
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
50 gramów masła
3/4 szklanki  mąki orkiszowej
3 łyżki brązowego cukru
Obieram jabłka i kroję je w kostkę. 
Jajka ucieram z cukrami, dodaję przestudzone masło z mlekiem.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaję do mokrych składników, łączę wszystko w gładką masę. Na koniec dosypuję jabłka. 
Z podanych składników zagniatam kruszonkę. 
Blaszkę  wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Placek posypuję kruszonką, wkładam do piekarnika i piekę 45 minut w 190 stopniach. 

1532 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Chlebek daktylowy z orzechami i czekoladą

55 minut Min. gotowania
Dalej jestem w typowo jesiennych smakach. Czyli witajcie orzechy i czekolado, będę dla was po prostu bezlitosna i będę was jadła bez…
Ciasta

Sernik z pieczonymi truskawkami

100 minut Min. gotowania
A ja dalej w truskawkowym klimacie. Nie mogę przestać, musicie mi to wybaczyć. Ale co ja na to poradzę? Jadę na mój…
Ciasta

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

45 minut Min. gotowania
Czuć powoli przedsmak jesieni. To takie delikatne przypominajki. Jakiś żółty liść na chodniku, chłodne poranki i wieczory, dłuższe wieczory, które tak kojarzą…

25 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.