Roztapiam masło, chwilę studzę, dodaję mleko,miód i wanilię.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, Sypkie składniki dodaję do mlecznej mieszanki, na końcu wbijam 2 jajka. Ucieram ciasto.
Banany kroję w plasterki, dodaję do ciasta.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Placek piekę 35-40 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Moje rady:
Do ciasta możecie użyć zwykłej mąki pszennej, albo zamienić ją na pełnoziarnistą czy owsianą.
Możecie użyć cukru czy ksylitolu. Polecam jednak miód bo dodaje ciastu delikatnego,nieco karmelowego aromatu.
Do ciasta można śmiało dodać kawałki gorzkiej czekolady czy migdały w słupkach.
dziękuję 🙂
Banany? Wszędzie banany. <3
Zdrowia zyczę.
dziękuję 🙂
ooo to brzmi zacnie;D
Smakowicie wygląda. Musze spróbować tego Twojego przepisu. Kuruje się bo szkoda chorować gdy jest piękne słońce
🙂
Pozdrawiam 😉