Ciasta

Ciasto z bananami.

2 Min. czytania
Środek tygodnia. Albo prawe środek. W każdym razie, w tym dniu zamiast iść do pracy i dzielnie wypracowywać zysk, siedzę w domu. I grzeję zatoki i odganiam wirusy. I czuję się nieco lepiej, w porównaniu do stanu w czasie weekendu, to nie ma porównania. Aczkolwiek do ideału sporo brakuje. W każdym razie siedzę w domu, czekam na obiecaną burzę i patrzę na chmury. Czytam, oglądam film, nawet porządki zrobiłam w czterech szafkach. I po tym wszystkim I atakuje, zupełnie znienacka, przeogromna, wielka, niepowstrzymana wręcz chęć. Chęć na domowe ciasto. Oczywiście opcja zakupów chwilowo odpada, bo solidnego przeziębienia się nie drażni. Odpada, można i owszem poczekać aż siostra wróci ze swoich zajęć i pójdzie wieczorem do sklepiku po jakieś wiosenne owoce i zaserwować sobie placek z rabarbarem czy też truskawkami. Ale nie wiem ile to jeszcze potrwa, nie warto ryzykować. Z ciastową potrzebą nie ma co zadzierać. W kuchni znajduję trzy dorodne i mocno już dojrzałe banany. Pewnie na surowo nikogo już nie skuszą, co innego w cieście. Oczywiście jako pierwsze na myśl powinien mi przyjść do głowy chlebek bananowy, ale to zbyt banalne. Ja przygotowałam ciasto z plasterkami bananów. Bardzo, bardzo proste i naprawdę pyszne. Do tego niesamowicie proste. Koniecznie spróbujcie i umilcie sobie zwykłe popołudnie w środku tygodnia. Naprawdę warto.

Składniki:
3 średnie banany- mocno dojrzałe
2 średnie jajka
100 gramów masła
150 ml mleka
400 gramów mąki orkiszowej tortowej
2 łyżki miodu
Ekstrakt waniliowy

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
Cukier puder

Roztapiam masło, chwilę studzę, dodaję mleko,miód i wanilię.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, Sypkie składniki dodaję do mlecznej mieszanki, na końcu wbijam 2 jajka. Ucieram ciasto.
Banany kroję w plasterki, dodaję do ciasta.
Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto i wkładam do  rozgrzanego  piekarnika. Placek piekę 35-40 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Moje rady:
Do ciasta możecie użyć zwykłej mąki pszennej, albo zamienić ją na pełnoziarnistą czy owsianą.
Możecie użyć cukru czy ksylitolu. Polecam jednak miód bo dodaje ciastu delikatnego,nieco karmelowego aromatu.
Do ciasta można śmiało dodać kawałki gorzkiej czekolady czy migdały w słupkach.

1491 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

57 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.