Moja mama uwielbia przyjmować gości, zawsze wtedy kusi swoje przyjaciółki hasłem- a Lenka coś upiecze. Mama się cieszy bo nic nie musi robić, koleżanki wychodzą zachwycone, a ja mogę przetestować kolejny przepis. Tym razem zadanie miałam trudne, mamę odwiedziły dwie panie, które ciągle walczą ze wskazówką wagi. Oczywiście bardzo lubią to co słodkie, ale koniecznie musi być to zdrowe a przy tym pyszne. Jako, że w tym sezonie nie robiłam jeszcze crumble zrobiłam jabłkowo-śliwkową wersję pod owsianą kruszonką z masą przypraw i odrobiną kakao. Panie były zachwycone, zażyczyły sobie nawet do gorącego deseru domowej bitej śmietany. Muszę przyznać, że to połączenie wyszło naprawdę pyszne. Śliwkowa jesień o mocno korzennym aromacie.
Składniki:
5-6 małych jabłek
około 10 śliwek
Mąka owsiana-pół szklanki
Płatki owsiane-pół szklanki
Płatki jaglane-pół szklanki
Cukier-3 łyżki
Masło-100 gram
Kakao-łyżka
Cynamon-2 łyżki
Imbir-1/2 łyżeczki
Kardamon-1/2 łyżeczki
Wanilia-ekstrakt lub aromat
Sok z połowy cytryny
Jabłka i śliwki myję. Jabłka obieram, kroję w grube plastry, śliwki dzielę na połówki, pestki oczywiście wyrzucam. Owoce polewam sokiem z cytryny, zasypuję łyżką cynamonu, dodaję parę kropel ekstraktu z wanilii, dokładnie mieszam owocową mieszankę i odstawiam ją do lodówki-śmiało można to zrobić nawet dzień przed pieczeniem. Moje owoce w lodówce spędziły noc i przeszły cudownie cynamonowo-waniliowym aromatem.
W misce mieszam mąkę i płatki razem z cukrem i przyprawami i kakao, dodaję pokrojone w kostkę masło. Całość zagniatam na kruszonkę. Owoce zasypuję kruszonką, piekę około 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu można podać z bitą śmietaną.
ale pyszność ! przepis zapisuję, może i ja zainspiruję nie tylko sąsiadki mamy ale i swoje 😛
Jak to musi pysznie smakować! 🙂
Taki deser zawsze się sprawdza, jest w nim wszystko to co lubię 🙂
zazdroszczę tym koleżankom 🙂 chętnie bym się na takie crumble wprosiła!
Ale to musiało być aromatyczne ^^
ubóstwiam crumble! To twoje wygląda obłędnie!!muszę zrobić!
Pychota! Ja zajadam crumble w towarzystwie jogurtu naturalnego 😛 (łudzę się, ze jest trochę lżej niż z bitą śmietaną) 😀
A polecam sprawdzić na sąsiadkach 🙂
A to zapraszam 🙂
Ja nie jem śmietany, wolę jogurt zdecydowanie. Ale panie chyba na moment przestały liczyć kalorie 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Łatwo się robi, i można dodać to co się lubi-masz rację, zawsze się sprawdza 🙂
Nie zaprzeczę-jest smacznie 🙂
Przypraw nie żałowałam 🙂
Jakie pyszności 🙂 uwielbiam takie desery, są smakowite 🙂
O nie wiem, czy ta bita śmietana jest dietetyczna, ale całość wygląda obłędnie.
Ja nie miałam jej planie, panie sama chciały zaszaleć 🙂
Też lubię takie desery, bo są mało kłopotliwe, a jakie smakowite 😉
Jejku, aż ślinka cieknie. Nie dość, że zdrowe (na mące owsianek) to jeszcze tak smakowite. Ślinka mi cieknie na sam widok! A cynamon, imbir, kardamon- mmm już czuję te wspaniałe zapachy i aromaty. Idealne ciasto na jesień, takie z korzenną nutką. Pycha. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mniam!
Nie ma to jak miks przypraw na jesienny i pochmurny dzień 🙂
Mniam, crumble jest super, w sumie mało roboty, a takie pyszne coś wychodzi:) jak dla mnie obowiązkowo muszą być płatki owsiane, świetnie, że je dodałas:)
Nigdy nie robiłam takiego deseru ale czytając, składniki wnioskuje że bardzo pyszny a przede wszystkim zdrowy i smaczny .
Będę chciała przygotować taki deser bo takie lubię z płatkami i owocami .
Masz tu dużo ciekawych przepisów ,fajny blog
Serdecznie pozdrawiam
Uwielbiam jak płatki się przypieką i tak pysznie chrupią 🙂
Dziękuję 🙂 A deser polecam, bardzo prosty, a wychodzi zawsze i do tego zawsze pysznie 🙂
Wspaniały deser, istne bogactwo smaków. Pozdrawiam Lena. 🙂 Danusia 🙂
Świetny przepis. Niewiele pracy a jaki efekt. Wygląda smakowicie 🙂
Miałam mało czasu, ale ochota na coś pysznego szybko podsunęła mi taki prosty przepis, a jaki aromatyczny 😉
Tak, mieszanka aromatów robi wrażenie 🙂
super sprawa, gdy mamy ochotę zjeść coś słodkiego na szybko 🙂
Genialny pomysł. Smacznie i zdrowo 🙂
Na szybko i na zdrowo 🙂
Uwielbiam! A te przyprawy…. Koniecznie muszę sobie zrobić 😉
PYSZNOSCI… i te przyprawy mniam 🙂