Desery

Crumble jabłkowo-śliwkowe pełne przypraw

1 Min. czytania
Moja mama uwielbia przyjmować gości, zawsze wtedy kusi swoje przyjaciółki hasłem- a Lenka coś upiecze. Mama się cieszy bo nic nie musi robić, koleżanki wychodzą zachwycone, a ja mogę przetestować kolejny przepis. Tym razem zadanie miałam trudne, mamę odwiedziły dwie panie, które ciągle walczą ze wskazówką wagi. Oczywiście bardzo lubią to co słodkie, ale koniecznie musi być to zdrowe a przy tym pyszne. Jako, że w tym sezonie nie robiłam jeszcze crumble zrobiłam jabłkowo-śliwkową wersję pod owsianą kruszonką z masą przypraw i odrobiną kakao. Panie były zachwycone, zażyczyły sobie nawet do gorącego deseru domowej bitej śmietany. Muszę przyznać, że to połączenie wyszło naprawdę pyszne. Śliwkowa jesień o mocno korzennym aromacie. 

Składniki:
5-6 małych jabłek
około 10 śliwek
Mąka owsiana-pół szklanki
Płatki owsiane-pół szklanki
Płatki jaglane-pół szklanki
Cukier-3 łyżki
Masło-100 gram
Kakao-łyżka
Cynamon-2 łyżki
Imbir-1/2 łyżeczki
Kardamon-1/2 łyżeczki
Wanilia-ekstrakt lub aromat
Sok z połowy cytryny

Jabłka i śliwki myję. Jabłka obieram, kroję w grube plastry, śliwki dzielę na połówki, pestki oczywiście wyrzucam. Owoce polewam sokiem z cytryny, zasypuję łyżką cynamonu, dodaję parę kropel ekstraktu z wanilii, dokładnie mieszam owocową mieszankę i odstawiam ją do lodówki-śmiało można to zrobić nawet dzień przed pieczeniem. Moje owoce w lodówce spędziły noc i przeszły cudownie cynamonowo-waniliowym aromatem.

W misce mieszam mąkę i płatki razem z cukrem i przyprawami i kakao, dodaję pokrojone w kostkę masło. Całość zagniatam na kruszonkę. Owoce zasypuję kruszonką, piekę około 40 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu można podać z bitą śmietaną.

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Desery

Ciastka francuskie z rabarbarem i kruszonką

25 Min. gotowania
Dziś zapraszam na sezonowy i przepyszny deser. Taki na szybko, nawet bardzo szybko. To deser dla każdego. Bo każdy z nas potrzebuje…
Bez kategoriiDesery

Pudding z tapioki i mango

20 Min. gotowania
Witajcie kochani. Kolejny ciężki tydzień za mną. Dużo gotuję, ale brakuje mi czasu by dzielić się z Wami na bieżąco przepisami. Kiedy…
Bez kategoriiDesery

Mrożony bowl proteinowy

1 Min. czytania
Witajcie w nowym, cieplutkim tygodniu. Po czasie dość deszczowym i chłodnym, znów mamy lato. Owszem, deszcz był potrzebny, i mój ogród był…

34 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.