Vege

Spaghetti z cukinią i chilli

1 Min. czytania
Moja kuzynka nie ma talentu do gotowania, ale lubo dobrze zjeść. Moja kuzynka jest bardzo zabieganą osobą, nie ma czasu na gotowanie, ale lubi dobrze zjeść. Moja kuzynka jest studentką, więc ma skromny budżet, ale  lubi dobrze zjeść. I to ona właśnie podzieliła się ze mną tym przepisem na błyskawiczne, tanie, prościutkie a maksymalne pyszne spaghetti. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła drobnych zmian. Świderki zamieniłam na spaghetti bo lepiej się komponują z delikatnością sosu, dodałam świeży czosnek zamiast granulowanego by smak był intensywniejszy, dodałam też zioła by całość była bardziej aromatyczna. I wyszło świetne i naprawdę nieskomplikowane danie. Ostatnio wróciłam głodna z pracy, nie chciało mi się gotować niczego wymagającego ode mnie choćby więcej niż minimum pracy, a także więcej niż 15 minut czekania. Jako, że cukinia lśniła w koszyku, a makaron w domu zawsze jest ochoczo zabrałam się do pracy. Mój brat zachwycony aromatami z kuchni zażądał podzielenia się obiadem,a  potem i tak podkradał mi wprost z talerza po niteczce makaronu mówiąc, że smak i zapach tego dania są wprost boskie. Zgadzam się. To co, cukinia, makaron i czas na obiad.


Składniki:
Średnia Cukinia
Duży pomidor
Połówka papryczki Chilli 
Duży ząbek czosnku
Oliwa
Tymianek, Oregano, Estragon
Świeżo mielony pieprz, sól
Makaron Spaghetti -ilość wedle uznania 
Gotuję wodę na makaron, mocno ją solę. Cukinię dokładnie myję, jeżeli ma grubą skórkę obieram, ja zostawiłam bo była bardzo delikatna, kroję na równe plastry. Rozgrzewam oliwę, wrzucam do niej posiekany na plasterki ząbek czosnku i chilli. 
Gdy czosnek stanie się złocisty dodaję cukinię, oraz zioła i pieprz. Smażę razem około 3 minut, następnie dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, całość przesmażam przez kolejne 3 minuty. Makaron-który powinien się już ugotować odcedzam i dodaję go do sosu, całość podgrzewam razem przez minutę, dokładnie pokrywając kluski sosem, teraz też solę potrawę. Danie przekładam na talerz i gotowe. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

44 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.