Vege

Rosti

1 Min. czytania
Jestem ziemniaczaną osobą. Nie wyobrażam sobie życia bez tych warzyw, a szczególnie lubię placki w każdej wersji. Tym razem skusiłam się na Rosti. Było to podejście numer trzy. Numer jeden nie był zbyt udany. Placek wyszedł i owszem kształtny, ale niemal surowy. Podejście numer dwa było dużo lepsze, o ile smak był idealny, to forma podania zdecydowanie kulała. Było to danie w stylu-zamknij oczy i jedz. Podejście numer trzy było dokładnie przygotowane. Przypadkiem obejrzałam program gdzie pewna pani z uśmiechem radziła najpierw przez 10 minut obgotować ziemniaki,a  potem je zetrzeć i podsmażyć i to był strzał w dziesiątkę. Rosti się nie rozpadły, zachowały kształt i formę, a dodatkowo były pyszne. 

Składniki na około 20 placuszków:
Kilogram kartofli
Olej
Sól, pieprz,  rozmaryn,czosnek niedźwiedzi, chilli
Ziemniaki gotuję około 10 minut w osolonej wodzie. Zostawiam do ostudzenia. No, ok, ja nie czekałam, ale tym, którzy cenią swoje palce polecam poczekać. Następnie kartofle ścieram na tarce, dodaję przyprawy-ilość wedle uznania. Ja dałam więcej rozmarynu niż innych przypraw, i uzyskałam bardzo ziołowe placki.
Masę dokładnie mieszam, na rozgrzanym oleju smażę w miarę zgrabne placuszki do zrumienia. Z doświadczenia wiem, że lepiej zrobić je grubsze niż cieńsze, wtedy zachowają kształt podczas przewracania na drugą stronę. Można je jeść solo  z surówką, mogą być dodatkiem do gulaszu, czy mięsa. 

1463 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…
Vege

Sałatka kalafiorowa z jajkiem

15 Min. gotowania
Witajcie kochani w niedzielę. Dziś zapraszam na sałatkę kalafiorową z jajkiem. Czyli sałatkę niemalże błyskawiczną i przepyszną. Bardzo zdrową i prostą. Smakującą…

50 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.