Odkąd parę lat temu zobaczyłam Gordona smażącego te angielskie placki przepadłam. Robię je bardzo często nie tylko ze względu na łatwość przygotowania, ale przede wszystkim ze względu na smak. Rozkoszne i delikatne drożdżowe placki świetnie sprawdzają się na śniadanie i kolację. Kusi mnie wersja wytrawna w obiadową porę. Na razie zajadam się crumpetem z domową czekośliwką i w ten sposób umilam sobie listopadowe dni. Uwielbiam to połączenie wytrawnych placków i słodkiego dżemu.
Składniki na 5 sztuk:
200 gramów mąki pszennej
1/4 opakowania drożdży
250 ml mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru
Olej do smażenia
ulubiony dodatek na wierzch-u mnie czekośliwka
Podgrzewam mleko, kiedy lekko ostygnie dodaję do niego mąkę, pokruszone drożdże, cukier i proszek do pieczenia. Mieszam, ciasto powinno być takie jak na racuchy. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Smażę placki na rozgrzanym tłuszczczu-niewielka ilość. Można usmażyć jeden duży, albo parę mniejszych. Podaję z ulubionym dodatkiem, pyszne są posypane jedyne cukrem, jeszcze lepsze z dżemem.
Jeszcze nie robiłam takich placuszków, wyglądają pysznie:)
Ciekawe i proste placuszki, na pewno do spróbowania 🙂
nigdy nie słyszałam o tych plackach, ale to chyba takie nasze racuchy? 🙂 wyglądają bardzo smacznie!
Mnie się też skojarzyły z naszymi racuchami:)) Takie lubię i ja :))
dlaczego ja ich jeszcze nie robiłam!?
Musza być boskie^^ 🙂
Podobne do naszych racuchów…ależ zatęskniłam za nimi. Sama rzadko je robię, ale to jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa 😀
O a to mnie zaskoczyłaś bo takich jeszcze nie jadłam 🙂 muszę sobie takie sprawić na obiadek na słodko, super wyglądają 🙂 pozdrowionka 🙂
Podobne trochę, ale bez jajka, i mają bardzo wytrawny smak, bliżej im do blin 🙂
Nie wiem, nie wiem 🙂 Są bardzo dobre 🙂
Mi bardziej smakują jak bliny 🙂 Też mi kojarzą się z dzieciństwem i pewną restauracją gdzie podawali coś podobnego z duszonymi jabłkami 🙂
Są bardzo proste do zrobienia a naprawdę są pyszne 🙂
Polecam 🙂
Smakują jeszcze lepiej 🙂
Placuszki prezentują się cudnie!
Na pewno je wypróbuję.
Takich jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawe placki 🙂
Czekosliwke juz mam, teraz czas na te placuszki 😉
Zdecydowanie to ten czas 😉
Dziękuję i polecam 😉
Proste i wyjątkowo smaczne 😉
Ale pyszności! Jak dla mnie ekstra. Lubię wszystkie placuszki, a takie drożdżowe są najsmaczniejsze… i do tego "czekośliwka"- jestem absolutnie zachwycona tym przepisem w całości 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Świetny przepis. Chyba Ci go skradnę, bo Ty zaprzątnęłaś mi głowę tymi placuszkami/blinami. Oj, jakbym teraz zjadła …. Mniam, mniam 🙂
Wpraszam się na porcje 🙂
Śmiało Krysiu skradnij, są przepyszne 🙂
Ok, idę dosmażać 😉
Mówiąc szczerze ja oszalałam za tym właśnie połączeniem 😉 Słodki dżem i wytrawne placki-świetna rzecz;)
kiepska jestem w robienu jakichkolwiek placków, zazwyczaj coś spartaczę, dlatego podziwiam Twoje piękne placuszki 🙂
ale pychota ! śniadanie wprost idealne ! pożywne, smaczne, pełnowartościowe 🙂
skuszę się 😀
Faktycznie pychota!
Te się same smażą i robią, więc nic tylko próbować 😉
Częściej jem je obiad, ach te zabiegane poranki 😉
Wyglądają świetnie 🙂
Dziękuję 😉
Nie jadłam u już żałuję 🙂
Warto zrobić 🙂
To już wiem, co przyrządzę na śniadanie 🙂