Ciasta

Cytrynowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym

2 Min. czytania
Niedawno przeczytałam w mądrej książce, że ludzie odsuwają od siebie radość. Bo dużo prościej jest odsunąć od siebie to co dobre i zostawić to na później, niż skupić się na tym co kiepskie i złe. Nieważne oczywiście czy to już realnie się dzieje, czy dziać możemy. My musimy działać. Dlatego łatwiej nam odmówić sobie wieczoru w kinie i spaceru w blasku księżyca, niż w obawie przed porażką w pracy przeczytania 25 raz świetnego raportu, w poszukiwaniu ewentualnych błędów. Ostatnio miałam wyjątkowo ciężki czas, w zasadzie to ten rok jeszcze nie nabrał rozpędu, a ja już mam ochotę by się skończył. By był nowy początek. Jako, że za mało odwiedzałam lekarzy w ostatnich tygodniach, los postanowił, bym kolejny poranek spędziła w przychodni, i spóźniła się trzy godziny do pracy. Tym razem powodem były skutki uboczne leków i masywny krwotok z nosa. Tak to sobie poleżałam w zabiegowym i pozytywnie zaczęłam dzień. W każdym razie, pomyślałam sobie, że tego dnia koniecznie muszę zrobić dla siebie coś miłego. Nie chciałam czekać do niedzielnego pieczenia ciasta, ciasteczka zrobiłam już tego popołudnia. Wiedziałam,że nie warto odwlekać miłej chwili, a sprawić sobie przyjemność od razu. Wybrałam proste i bardzo smaczne cytrynowe ciasteczka z dżemem porzeczkowym. Bardzo kruche, niezbyt słodkie, uroczo wykrzywione. Bardzo domowe, wspaniałe do popołudniowej herbatki. Z takich przyjemności nie warto rezygnować!
Nieśmiało przypominam o konkursie – SMS 7355, w treści PPG. 150 
Składniki:
1 duże jajko
300 gramów mąki krupczatki
100 gramów masła
Sok z 1 cytryny
Skórka z 1 cytryny
6 łyżek cukru pudru
Pół słoiczka dżemu z czarnych porzeczek
Lukier:
Sok z cytryny
Cukier puder
Siekam masło, dodaję do mąki, wbijam jajko, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny, siekam ciasto i szybko zagniatam. Jeżeli ciasto jest za suche, dodaję zimnej wody, jeżeli za luźne, podsypuję mąką. Ciasto zagniatam w kulę, i chłodzę godzinę w lodówce. 
Po tym czasie wałkuję, wycinam foremkami dowolne wzory ( można też użyć kieliszka), ciasteczka przekładam na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem i piekę je 12 minut w 185 stopniach
Połowę ciastek smaruję dżemem, drugą część dociskam. 
Szykuję dość gęsty lukier, smaruję wierzch ciastek. Przechowuję w suchym miejscu. 

1436 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Jesienne ciasto z karmelizowaną gruszką.

65 Min. gotowania
Witajcie kochani po weekendzie. Jak Wasze nastroje i samopoczucie? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas jak należy, czyli dużo wypoczywając. Mi udało…
Ciasta

Tureckie ciasto daktylowe

60 Min. gotowania
Nowy tydzień. Przyznaję, to był trudny weekend. Działo się wiele, i niekoniecznie wszystko, było po mojej myśli. Ale, ale. Kiedy jest mi…
Ciasta

Ciasto krówkowe

45 Min. gotowania
Przy sobocie zapraszam Was na pyszne ciasto. To ciasto krówkowe! Jedne z najprostszych, bazujących na tylko kilku składnikach. Wystarczą krówki, masło i…

67 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.