
Kolejny weekend. Pewnie minie raz, dwa. Nawet nie zdążę się odwrócić, dopić do końca herbaty, a już będzie kolejny poniedziałek i kolejny dźwięk budzika. Ostatni tydzień był naprawdę piękny. Weekend zaś ma być typowo jesienny. Niestety, muszę na nowo zaprzyjaźnić się z płaszczem i botkami.Jedyną przyjemnością był fakt, że musiałam zakupić nowe botki. Ostatnio dziwnie podobają mi się ubraniowe zakupy. I mnie to cieszy, i martwi jednocześnie. Kuszą mnie już jesienne sweterki, z pewnością marzy mi się nowy szal. I w zasadzie jakaś jesienna sukienka, byłoby miło powitać jesień nową, kwiatową kreacją…. I aż mi słabo. Ale się ogarnę. Zacznę omijać sklepowe alejki. Inaczej nie doczekam do pierwszego i wypłaty.
Zaszyję się w kuchni. Na weekend planuję kuchenne zabawy. Na pewno na stole pojawi się zupa krem z dyni. Tę zupę pokochała cała moja rodzina, a jako, że zaczął się dyniowy sezon, to zdecydowanie nadszedł czas na rozgrzewającą zupę. Moja mama wspominała, że w tym roku musimy przygotować jakieś przetwory z gruszek. Z pewnością zajmiemy się więc produkcją gruszek w syropie. W zimowe dni będą idealnym dodatkiem do pysznych deserów. Tych całkiem prostych jak jogurtowy krem, albo nieco bardziej skomplikowanych. W każdym razie ten jesienny weekend, z prawdziwie jesienną pogodą, spędzę w bardzo jesienny sposób.A towarzyszyć mi będzie takie oto ciasto. Prosty placek cytrynowy z makiem i porzeczkami. Miękki, puszysty i niezwykle apetyczny. Do tego gotowy w kwadrans! W sam raz na jesienny weekend.
Zaszyję się w kuchni. Na weekend planuję kuchenne zabawy. Na pewno na stole pojawi się zupa krem z dyni. Tę zupę pokochała cała moja rodzina, a jako, że zaczął się dyniowy sezon, to zdecydowanie nadszedł czas na rozgrzewającą zupę. Moja mama wspominała, że w tym roku musimy przygotować jakieś przetwory z gruszek. Z pewnością zajmiemy się więc produkcją gruszek w syropie. W zimowe dni będą idealnym dodatkiem do pysznych deserów. Tych całkiem prostych jak jogurtowy krem, albo nieco bardziej skomplikowanych. W każdym razie ten jesienny weekend, z prawdziwie jesienną pogodą, spędzę w bardzo jesienny sposób.A towarzyszyć mi będzie takie oto ciasto. Prosty placek cytrynowy z makiem i porzeczkami. Miękki, puszysty i niezwykle apetyczny. Do tego gotowy w kwadrans! W sam raz na jesienny weekend.
3 jajka
400 gramów mąki pszennej
4 łyżki maku
2 cytryny
100 ml oleju
100 ml mleka
Ekstrakt waniliowy
Pół szklanki czerwonych porzeczek
Łyżka proszku do pieczenia
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy
W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem.
Cytrynę parzę wrzątkiem, dokładnie myję, ścieram skórkę, wyciskam sok, dodaję do mleka.
Lekko ubijam jajka z cukrem i wanilią, dolewam olej. Dodaję masę jajeczną do mąki, na końcu wlewam mleko, dokładnie wszystko ucieram.
Porzeczki opłukuję, dodaję do ciasta. Bardzo delikatnie łączę je z innymi składniki.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. Piekę placek w 190 stopniach przez 60 minut. Po wystudzeniu polewam lukrem.
Przyznam szczerze, że jedyny placek z makiem jaki jadłam to makowiec. Możliwe, że skuszę się na zupę-krem z dyni wg Twojego przepisu 🙂
😉
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale pysznie wygląda 🙂
😉
Co za wspaniałe połączenie smaków i składników!
Chcę…
W tym roku nie jadłam nic z porzeczkami! Trzeba nadrobić 🙂
koniecznie 🙂
🙂
Jeszcze nigdy nie piekłam sama żadnego ciasta z porzeczkami, aż wstyd 😀
Super pomysł, ciasto musi być pyszne 🙂
Nie jadłam jeszcze takiego placka.
pyszny i prosty:)
🙂
🙂
warto to zmienić 🙂
ja parę już upiekłam 🙂
Chyba nigdy nie polubię ubraniowych zakupow xD
Jesienna sukienka? Masz coś na oku? 😀
Placuszek fajna sprawa. Cytronowe smaki są smaczne 🙂 (ale to brzmi xD)
niestety mam na oku z 15 jesiennych sukienek 🙂
Cytryna wnosi w ten placek sporo świeżości:)
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂
Wybierz tę, która najbardzie Ci się podoba 😀
🙂
Uwielbiam mak, więc na pewno sypnęłoby mi się nieco więcej 🙂
🙂
tylko jesc;)
będzie ciężko, każda cudowna:)
Jaki piękny, wysoki☺☺
😉
O, ja w tym roku miałam taki urodzaj gruszek, że mam w piwnicy i gruszki w syropie, i konfiturę gruszkową, gruszki w cukrze, kompot i gruszki w occie. Jestem absolutnie przygotowana na zimę 🙂
😉
Mmm… palce lizać! Nie jadłam jeszcze takiego cuda, ale chętnie wypróbuję 🙂
Sandicious
🙂
Jeeej cudowny <3
🙂
Lubię ciasta z dodatkiem maku, a na myśl o akowcu drożdżowym lub na kruchym spodzie cieknie mi ślinka. Ciasto z makiem i porzeczkami musi być pyszne:)
Wygląda przepysznie 🙂
Na pewno pyszny, ale zdziwił mnie ten intrygujący kształt ciasta 🙂
pozdrowienia!
Bardzo ciekawe połączenie smaków. 🙂 Wygląda na pyszny
Zdecydowanie musimy kupić sobie mak do wypieków 😀