Na stolnicy siekam masło z mąką i wanilią. W miseczce łączę śmietanę z drożdżami i cukrem, dokładnie ucieram, tak aby nie było żadnych grudek, dodaję do mąki. Wbijam jajko, dodaję wanilię i zagniatam gładkie ciasto-trwa to około 10 minut.
Dzielę ciasto na dwie części, każdą wałkuję w kształt koła, dzielę na 8 trójkątów, od dłuższego końca smaruję je połową łyżki konfitury. Zwijam rogaliki. Gotowe ciastka wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Piekę rogaliki przez 20-25 minut.
Kiedy rogaliki się studzą, szykuję polewę. Rozpuszczam czekoladę z mlekiem. W drugiej miseczce ucieram cukier i sok z cytryny. Rogaliki polewam czekoladą i lukrem.
Pierwszy raz? Wyglądają lepiej niż z cukierni.. pysznie 🙂
pierwszy, pierwszy 🙂
I już efekt mistrzowski 😀
Wyglądają mega apetycznie. Jak na pierwszy raz wyszły perfekcyjnie. Moje pierwsze do dziś wspominam ze śmiechem 😀
Ślinka już mi cieknie 🙂 Uwielbiam takie rogaliki!
smaku porzeczki nie lubuję;p zmieniłabym konfiturę;)
Ja podobne rogaliki piekę już od ponad 30 lat, a i tak nie wszystkie są urodziwe. Najważniejszy jest smak:)
🙂
można zmienić na ulubioną, ja uwielbiam porzeczki 🙂
dziękuję 🙂
😉
Całkiem zgrabne Ci wyszły 🙂
Świetne ❤
na wisienkę bym zmieniła:)
Uwielbiam takie słodkości i z miłą chęcią bym się za nie zabrała, ponieważ wyglądają bardzo apetycznie. 🙂
https://nacpana-ksiazkami.blogspot.com/
😉
😉
🙂
Boskie, kusi mnie, by weekendowo zrobic 🙂
Super 🙂
wyglądają smakowicie <3
🙂
polecam 🙂
🙂
Lubię wszystko co drożdżowe. Rogalików dawno nie jadłam , mniamm 🙂
😉
Nieważne jak wygląda, ważne jak smakuje 😀
Mój blog-klik
🙂
Bardzo lubię drożdżowe ciasto, takie rogaliki muszą być pyszne 🙂
E, no co Ty! Super są! I do tego napewno przepyszne!
;0
🙂
Uwielbiamy rogale w wykonaniu naszej babci ale Twoje też zjadłybyśmy z ochotą 🙂
🙂
Kocham takie rogaliki ☺
😉
Pyszności, drożdżowe rogaliki uwielbiam i samą pracę z ciastem również 🙂
Na takie rogaliki to jestem chętna 🙂 Rób kawkę, zaraz będę 😉
tak jest:)
🙂
Oh very cute recipe darling
xx
😉
Ciężko się oprzeć 😀
🙂
Rogaliki z konfiturą przywołały mi smaki dzieciństwa 🙂 Dawno już ich nie robiłam, a pamiętam, że są pyszne.
🙂
Uwielbiam 🙂