Obiady

Duszona papryka faszerowana

1 Min. czytania

 Czy ja mówiłam, że nasz weekend był szalony? Powiększyła nam się rodzinka o malutką Franię, czyli 9 tygodniową koteczkę. Malutka jest pełna energii, i niezbyt lubi nocą spać, dlatego nasz czas jest w  większości zajęty przez zabawy z małą i przytulaniem kociego rezydenta., musimy je zapoznać i polubić. Mała Frania od 1 wejrzenia jest zakochana w starszym bracie, i widzi w nim kompana do zabawy. Filemon zaś podchodzi do niej z dystansem, obserwuje i ocenia. W domu trzeba więc zachować czujność. Ale mimo to udaje się gotować smaczne obiady. Taki jak ten, duszone papryki z mięsem mielonym. To rodzinny przepis od mojej mamy. Zazwyczaj papryki faszerowane się piecze, a u mnie w domu gotowało. Mięso wychodzi delikatne, przesiąknięte smakiem papryki. To bardzo delikatne danie, w sam raz by zrobić większą porcję na kilka dni. Tak zrobiłam ja, te papryki z dużym smakiem i różnymi dodatkami, jedliśmy przez 3 dni. Prosto, smakowicie i niezwykle domowo.Tak jak lubię najbardziej!

Składniki na 6 porcji:

6 czerwonych papryk- bardziej szerokie, niż wysokie

850 gramów mięsa mielonego z łopatki

1 mały por

2 ząbki czosnku

1 pęczek koperku

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

800 ml bulionu warzywnego

2 łyżki oleju

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka majeranku

Sól

Świeżo mielony pieprz

3-4 łyżki zimnej wody

Papryki myję, ucinam wierzchy, usuwam gniazda nasienne, układam w dużym garnku. 

Siekam koperek

Rozgrzewam olej. Drobno siekam por i czosnek, wrzucam na patelnię i podsmażam przez 6-7 minut.

Do mięsa dodaję jajko i wszystkie przyprawy, razem z połową porcji koperku oraz porem. Dodaję bułkę tartą i zimną wodę. Wyrabiam masę mięsną, nadziewam papryki. Zalewam je bulionem, dodaję resztę koperku, gotuję na średnim ogniu, pod przykryciem przez 45 minut. Z masła i mąki robię jasną zasmażkę, dodaję do sosu, danie gotuję 30 minut na małym ogniu. 

Gotowe papryki podaję z ryżem, polewam sosem.

1490 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

60 Min. gotowania
Dziś mam dla Was oryginalny przepis. Wiem, że biała kiełbasa może kojarzyć się głównie z Wielkanocą, ale dla mnie to uniwersalne danie….
Obiady

Greckie klopsiki z cukinii

35 minut Min. gotowania
Lubię przeglądać moje książki kulinarne i szukać w nich inspiracji. W nowej kuchni zadbałam o półeczkę na owe książki i mam do…
Obiady

Makaron z bobem

10 minut Min. gotowania
Pamiętam sceny, które powtarzały się w każde wakacje. Wujek Zygmunt przywoził całe worki jutowe pełne bobu. Bobu w strąkach dodam. Razem z…

27 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.