Czy ja mówiłam, że nasz weekend był szalony? Powiększyła nam się rodzinka o malutką Franię, czyli 9 tygodniową koteczkę. Malutka jest pełna energii, i niezbyt lubi nocą spać, dlatego nasz czas jest w większości zajęty przez zabawy z małą i przytulaniem kociego rezydenta., musimy je zapoznać i polubić. Mała Frania od 1 wejrzenia jest zakochana w starszym bracie, i widzi w nim kompana do zabawy. Filemon zaś podchodzi do niej z dystansem, obserwuje i ocenia. W domu trzeba więc zachować czujność. Ale mimo to udaje się gotować smaczne obiady. Taki jak ten, duszone papryki z mięsem mielonym. To rodzinny przepis od mojej mamy. Zazwyczaj papryki faszerowane się piecze, a u mnie w domu gotowało. Mięso wychodzi delikatne, przesiąknięte smakiem papryki. To bardzo delikatne danie, w sam raz by zrobić większą porcję na kilka dni. Tak zrobiłam ja, te papryki z dużym smakiem i różnymi dodatkami, jedliśmy przez 3 dni. Prosto, smakowicie i niezwykle domowo.Tak jak lubię najbardziej!
Składniki na 6 porcji:
6 czerwonych papryk- bardziej szerokie, niż wysokie
850 gramów mięsa mielonego z łopatki
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
Sól
Świeżo mielony pieprz
3-4 łyżki zimnej wody
Papryki myję, ucinam wierzchy, usuwam gniazda nasienne, układam w dużym garnku.
Siekam koperek
Rozgrzewam olej. Drobno siekam por i czosnek, wrzucam na patelnię i podsmażam przez 6-7 minut.
Do mięsa dodaję jajko i wszystkie przyprawy, razem z połową porcji koperku oraz porem. Dodaję bułkę tartą i zimną wodę. Wyrabiam masę mięsną, nadziewam papryki. Zalewam je bulionem, dodaję resztę koperku, gotuję na średnim ogniu, pod przykryciem przez 45 minut. Z masła i mąki robię jasną zasmażkę, dodaję do sosu, danie gotuję 30 minut na małym ogniu.
Gotowe papryki podaję z ryżem, polewam sosem.
Kiedyś nie przepadałam za papryką, do czasu gdy sama zaczęłam ja przyrządzać. Jej faszerowana odsłona chyba najbardziej mi odpowiada 🙂
też taką uwielbiam!
Pyszne i pożywne danie! <3
Narobiłaś mi smaku 😀
Super danie. szczególnie, że teraz sezon paprykowy w samym szczycie. :))
Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała!
Pozdrawiam Kolorowo!
Chętnie spróbuję, jeszcze nie robiłam takiej.
Pysznie 🙂 Dawno nie jadłam faszerowanej papryki 🙂
Przyznam, że nie jadłam jeszcze takiej papryki.
teściowa mnie tym daniem raczy co tydzień:D uwielbiam^^
Takie małe kotki są urocze 🙂 Faszerowaną paprykę często robi moja przyjaciółka i mi bardzo smakuje 🙂
Bardzo ciekawie przyrządzona te papryka 😊
🙂
🙂
🙂
🙂
polecam!
🙂
🙂
🙂
🙂
Gratuluję powiększenia rodzinki. 🙂
Mimo wszystko, proste domowe dania zawsze najlepsze.
Pysznie 🙂
Pyszne jedzonko 🙂 gratuluję powiększenia rodzinki 🙂
😉
🙂
🙂
Lubię faszerowaną paprykę, warto spróbować Twojego przepisu:)