Śniadania na słono

Dwukolorowa manna

1 Min. czytania
Pierwsze śniadanie z nowej kuchni? W ulubionej piekarni kupiłam bułkę z ziarnami,wypiłam do tego kubek herbaty. Na nic więcej nie starczyło czasu,zabrakło talerzy i pełnej lodówki.Nie miałam też sztućców. Za to następne śniadanie było powrotem do dzieciństwa. Manna na mleku migdałowym. Kakao i konfitury wiśniowe. Porcja ciepłej kaszki z samego rana. Za oknem deszcz,okropny wiatr,ciemno,szaro,paskudnie. Dookoła mnie kartony, pudła,pudełka,worki-krajobraz rodem z wysypiska śmieci. Czeka mnie bardzo,bardzo pracowity dzień i wtedy takie pyszne śniadanie daje mi chwilę radości i spokoju. Gęsta kaszka, pyszne dodatki, jest domowo i cudownie. Teraz nadszedł czas na takie śniadania.Ciepłe,konkretne,na słodko. Nawet wyjście do pracy wydaje się mniej przerażające kiedy mam przed sobą takie śniadanie. Mam nadzieję,że coś w pogodzie się zmieni. Albo i nie. Bo jednak manna z deszczem w tle ma wyjątkowy urok.
Przepis na błyskawiczną mannę dodaję do akcji Błyskawiczne Piątki

Składniki:
6 łyżek kaszy manny
200 ml mleka migdałowego
Czubata łyżka kakao
Łyżka wiórków kokosowych
Parę kropli esencji waniliowej
Wiśniowa konfitura

W garnuszku podgrzewam mleko migdałowe z wanilią. Dodaję kaszę i gotuję do zgęstnienia-około 3 minuty. Mannę dzielę na dwie części, do jednej dodaję kakao,do drugiej wiórki. Dokładnie mieszam. Przekładam do miseczki,podaję z wiśniową konfiturą.

1438 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Śniadania na słono

Zawijasy jogurtowe na śniadanie

25 Min. gotowania
Witajcie, nie ma to jak mieć długi weekend. Mam nadzieję, że jak i ja, odpoczywacie i cieszycie się piękną pogodą. Właśnie wróciliśmy…
Śniadania na słono

Bułeczki Nigelli. Mięciutkie.

20 Min. gotowania
Witajcie moi kochani! Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami moją miłością do domowych bułeczek, na niedzielne śniadanie. Nie ma nic lepszego niż…
Śniadania na słono

Nocne bułki drożdżowe

22 Min. gotowania
Ostatnio bardzo, ale to bardzo wkręciłam się w pieczenie domowego pieczywa. Ta pasja wróciła do mnie na nowo. A ja powoli uzależniam…

60 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.