Obiady

Fettucine Alfredo

1 Min. czytania
W życiu najlepsze są najprostsze rozwiązania. A makaron to najlepsze i najprostsze rozwiązanie. Szczególnie taki makaron jak Fettucine Alfredo. Jeden z najbardziej kremowych i pysznych makaronów, jakie można sobie wyobrazić. Przyznam szczerze, że nie do końca wierzyłam w to,  że wystarczy połączyć masło z makaronem i serem, i cieszyć pysznym jedzeniem. A proszę, w mniej niż kwadrans mamy wspaniały obiad na stole. Jest tylko jeden malutki wręcz minusik tego makaronu- jest uzależniający. Po prostu niesamowity. Zrobię je ponownie, może jutro? Czemu nie dziś? Bo ciągle męczy mnie anginowy ból gardła i jak na razie za żywność muszą starczyć mi papkowate przecierki i budynie, które koją zmęczone chorobą gardło. I zupełnie zapomniałam, że już wrzesień! Jak dobrze, że szkolne czasy mam dawno za sobą!
Składniki:
200 gramów makaronu tagiatelle
5 łyżek masła
5 łyżek tartego Parmezanu
Sól
Świeżo mielony pieprz
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Odcedzam, zostawiam 4 łyżki wody z gotowania. 
Na patelni roztapiam masło, powinno zrobić się delikatnie brązowe, wtedy dolewam wodę z gotowania makaronu, mieszam. Następnie dodaję makaron oraz ser. Zdejmuję patelnię z kuchenki, doprawiam solą i pieprzem i intensywnie mieszam, aby makaron połączył się z sosem. Przekładam danie na talerz, posypuję dodatkową porcją sera i pieprzem. 
1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

45 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.