Zawsze kiedy nie wiem co ma być na obiad, co zrobić tym razem, a mam ochotę na coś mięsnego wybieram filet z kurczaka. Bo tak uniwersalne mięso, że można przygotować z niego setki, jak nie tysiące smakowitych dań. Teraz co prawda nie miałam zbyt dużo ochoty na wielkie eksperymenty-czytaj poprzeziębieniowe osłabienie, ale zawsze staram się wprowadzić jakąś odmianę, nawet w standardowych kotletach. Więc dziś proponuję kotlety w naleśnikowym cieście z otrębów. Pysznie, bardziej zdrowo i chrupiąco. Czyli jak lubię. Jako,że nie miałam ochoty na obieranie kartfoli-a zdarza się to rzadko, gotowe kotlety podałam z kuskusem i pomidorami. Szybko i smakowicie. Idealny obiad w ciągu tygodnia.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
Oliwa bazyliowa
Sól
Pieprz
Jajko
Pół szklanki mleka
4 łyżki otrębów owsianych
Olej rzepakowy
Do podania kuskus i pomidory
Filety myję, kroję na 4 kotlety. Miażdżę czosnek, łączę z solą, pieprzem i oliwą. Mięso marynuję przez minimum pół godziny.
Jajko roztrzepuję, dodaję mleko, i otręby-dokładnie całość mieszam. Kotlety panieruję w cieście, smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.
Pomidorki dopełnieniem wszystkiego mniam
😉
Smakowity obiadek:)) Można też to podać z ryżem albo z kaszą jaglaną:))
Pomysł na panierkę super :)) Pyszny obiadek :))
Ciekawy pomysł na to ciasto otrębowe jako panierka;)
Otrębowa panierka – świetny pomysł:)
Otrębowa panierka – świetny pomysł:)
prosto ale smacznie- i to się liczy 😉
W takiej ciekawej panierce to my mięska jeszcze nie jadłyśmy 😀
😉
😉
😉
😉
Oczywiście:)
😉
Ja też zazwyczaj wybieram filet z kurczaka 🙂 Pyszne danie, takiej panierki nigdy nie robiłam 🙂
super pomysł na panierkę 🙂
Chętnie bym zjadła:D
😉
😉
😉
Zawsze kurczak się sprawdza najlepiej 😉 a jak w takim składzie mniam 🙂
;0
Brzmi i wygląda zachęcająco 🙂
Pyszny obiad 🙂 Muszę wykorzystać takie ciasto z otrębów 🙂
Uwielbiam drób, ciekawe danie
Pyszne:)
😉
😉
Bardzo polecam:)
😉
Jakie pyszności 😀
Pomysł na panierkę świetny 🙂
Świetny pomysł na kurczaka
🙂
🙂
Dziękuję:)
bardzo ciekawy pomysł na inną odmianę kotletów:)
😉
Lubię w każdej postaci mięsko drobiowe 🙂
😉
U mnie też najczęściej wygrywa pierś kurczaka, bo daje dużo możliwości. Fajny pomysł z tymi otrębami 🙂
pysznie i zdrowo;D
Także często używam panierki z otrębów. Pycha (:
🙂
🙂
🙂
Uwielbiam piersi z kurczaka to zdecydowanie moje mięso, jem je najczęściej.
Super z tymi otrębami, muszę spróbować.
pychotka! 🙂
Bardzo fajne ciasto i zdrowe w formie panierki ala. Jeszcze takich nie jadłam 🙂 pozdrawiam ciepło