Vege

Gofry ziemniaczane

1 Min. czytania
To, że jestem wielką fanką gofrów to już było wiadomo. Całe życie jadłam je jednak jedynie na słodko z cukrem pudrem. Ale do odważnych świat należy. Nie wolno dopuścić by gofrownica zapomniała do czego służy. Tak więc naszła mnie ochota na niecodzienne gofry ziemniaczane z surowych ziemniaków. Przyznaję, miałam trochę obaw czy wszystko zdąży zostawić daleko swą surowość i usmażyć się tak dobrze jak zwykłe placki. Obawy były niepotrzebne, gofry wyszły świetne. Chrupiące, delikatniejsze od tradycyjnych placków, dużo lżejsze i same się usmażyły bez kłopotliwego przekręcania. Eksperyment na ziemniaczanych gofrach dobrze doprawionych uważam za udany i w pełni zaliczony.
Składniki:
400 gram ziemniaków
2 jajka
100 mililitrów śmietany 18 %
2-3 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo-szczypiorek, koperek, sól, pieprz, czosnek kolorowy, papryka słodka, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi
Twarożek
Rzodkiewki

Surowe ziemniaki ścieram na tarce do jarzyn, dodaję do nich śmietanę, jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także przyprawy plus posiekaną zieleninę-szczypiorek i koperek. Masę na gofry odkładam do lodówki na około 30 minut. Rozgrzewam gofrownicę i smażę ziemniaczane gofry aż będą zarumienione. Można wcześniej gofrownicę posmarować odrobiną oleju. 
Gotowe gofry podałam z twarożkiem wymieszanym z rzodkiewką i szczypiorkiem a także czosnkiem, słodką i ostrą papryką.

1486 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

49 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.