Obiady

Racuchy na maślance z papierówkami

1 Min. czytania

Modne jest teraz jedzenie jabłek. Nie trzeba mnie zbytnio namawiać do tej akcji. Tym bardziej,że w końcu znalazłam ukochane z dzieciństwa papierówki. O dziwo teraz, kiedy płacę 3,90 za kilogram tych uroczych, zielonych jabłuszek nazywam je ukochanymi, a kiedy miałam 4 drzewa papierówkowe szczerze ich nie znosiłam. Z utęsknieniem patrzyłam na kosztelę rosnącą obok i poganiałam ją-szybciej, szybciej, niech te owoce się czerwienią. Ale coś nie chciały. A teraz latam jak wariatka po mieście szukając wspomnień z dzieciństwa. Ale są, znalezione. Papierówki utopione w pysznych maślankowych racuchach. Takie robiła moja babcia. Moja babcia nie potrafiła gotować, ale 3 rzeczy zawsze jej wychodziły-placki ziemniaczane, ruskie pierogi i te racuchy. Miękkie, delikatne, puszyste, rozpływające się wprost w ustach.

Składniki:
Maślanka-250 mililitrów
Mąka-200 gram
2 jajka
2 duże jabłka
Cukier waniliowy-łyżeczka
Proszek do pieczenia-łyżeczka
Cynamon-pół łyżeczki
Imbir-ćwierć łyżeczki
Aromat pomarańczowy
Łyżka soku z cytryny
Olej do smażenia
Zaczynam od umycia jabłek i pokrojenia ich w kostkę. Zasypuję je cynamonem, imbirem i sokiem z cytryny. W międzyczasie robię ciasto. Maślankę łączę z jajkami, roztrzepuję, dodaję aromat. Teraz dosypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy-całość mieszam. Dodaję jabłka i zostawiam całość na jakieś 20 minut. Po tym czasie smażę racuchy. Ja podałam je z borówkami.
Osobiście lubię jak racuchy nie są słodkie od cukru, moje są słodkie od jabłek, ale jak ktoś lubi słodkie obiady, powinien dodać cukier do ciasta, bądź posypać gotowe racuchy, albo podać je z ulubioną konfiturą. 

1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

36 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.