Obiady

Grillowana pierś z kurczaka w koperkowej marynacie

1 Min. czytania
Nie będę udawać, bardzo lubię pierś z kurczaka. Kiedy w jakiejś knajpce widzę w menu grillowaną pierś z dodatkami, od razu ją zamawiam. Grillowane mięso jest pyszne i delikatne. Nie posiadam ogródka, na balkonie grillować nie można, więc skazana byłam na jedzenie grillowanych pyszności poza domem. Do czasu, stałam się bowiem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, który ułatwił mi życie. Przez moją dietę większość pyszności szykowałam dla rodziny, sama obchodziłam się smakiem, ale skubałam malutkie kąski. Najwięcej jadłam gotowanego mięsa i ryb. Ale powiedzmy to szczerze, po tygodniu pragnie się odmiany. Choćby malutkiej. I wtedy z pomocą przyszedł mi grill i zaczęłam zabawę z grillowaniem mięsa. Jako, że nie mogłam jeść pikantnych rzeczy wymyśliłam prostą i naprawdę pyszną marynatę koperkową. Inspiracją była dla mnie kuchenna reklama. Pewnie pamiętacie szefa kuchni, który przy pomocy roztartej kostki rosołowej z oliwą, robił aromatycznego kurczaka? Ja użyłam domowego rosołu. Efekt był wspaniały. Mięso szykuje się błyskawicznie, jest bardzo aromatyczne, miękkie, i po prostu pyszne. Parę składników, parę minut pracy i obiad jak marzenie.

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
Pęczek koperku
Połówka cytryny
3 łyżki domowego rosołu
Dwie szczypty suszonego majeranku
Szczypta słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz

Szykuję marynatę. Koperek myję i drobno siekam. Wyciskam sok z cytryny, dodaję do niego rosół, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam filet z kurczaka, wcześniej umyty i pokrojony na cztery części. Mięso marynuję minimum kwadrans, najlepiej jednak zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.
Mięso osączam z nadmiaru marynaty i grilluję, około 2-3 minut w każdej strony. Ja podałam mięso z makaronem bezglutenowym.

1437 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Klopsiki w sosie Marinara.

30 Min. gotowania
Czas na obiadowy konkret, dziś będą klopsiki w sosie Marinara. Pyszne połączenie małych klopsików, makaronu i bardzo intensywnego sosu pomidorowego. Prosty, a…
Obiady

Placki ziemniaczane po góralsku

20 Min. gotowania
Niestety, przeziębienie solidnie mnie rozłożyło. Przez dwa dni leżałam w łóżku, walcząc z ogromnym katarem i bólem zatok. Uwierzcie mi, szczytem moich…
Obiady

Gnocchi z cukinią

10 Min. gotowania
Powroty z urlopu są ciężkie, szczególnie kiedy od razu przygniata ilość pracy. Ale nie ma to jak pożywny obiad, to podstawa. Nie…

59 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.