
Nie będę udawać, bardzo lubię pierś z kurczaka. Kiedy w jakiejś knajpce widzę w menu grillowaną pierś z dodatkami, od razu ją zamawiam. Grillowane mięso jest pyszne i delikatne. Nie posiadam ogródka, na balkonie grillować nie można, więc skazana byłam na jedzenie grillowanych pyszności poza domem. Do czasu, stałam się bowiem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, który ułatwił mi życie. Przez moją dietę większość pyszności szykowałam dla rodziny, sama obchodziłam się smakiem, ale skubałam malutkie kąski. Najwięcej jadłam gotowanego mięsa i ryb. Ale powiedzmy to szczerze, po tygodniu pragnie się odmiany. Choćby malutkiej. I wtedy z pomocą przyszedł mi grill i zaczęłam zabawę z grillowaniem mięsa. Jako, że nie mogłam jeść pikantnych rzeczy wymyśliłam prostą i naprawdę pyszną marynatę koperkową. Inspiracją była dla mnie kuchenna reklama. Pewnie pamiętacie szefa kuchni, który przy pomocy roztartej kostki rosołowej z oliwą, robił aromatycznego kurczaka? Ja użyłam domowego rosołu. Efekt był wspaniały. Mięso szykuje się błyskawicznie, jest bardzo aromatyczne, miękkie, i po prostu pyszne. Parę składników, parę minut pracy i obiad jak marzenie.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
Pęczek koperku
Połówka cytryny
3 łyżki domowego rosołu
Dwie szczypty suszonego majeranku
Szczypta słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz
Szykuję marynatę. Koperek myję i drobno siekam. Wyciskam sok z cytryny, dodaję do niego rosół, koperek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam filet z kurczaka, wcześniej umyty i pokrojony na cztery części. Mięso marynuję minimum kwadrans, najlepiej jednak zostawić kurczaka w marynacie na całą noc.
Mięso osączam z nadmiaru marynaty i grilluję, około 2-3 minut w każdej strony. Ja podałam mięso z makaronem bezglutenowym.
Aż tutaj czuję jej zapach 😀
Ja właśnie dzisiaj do pracy zabrałam kurczaka 😀
Uwielbiam pierś z kurczaka – zwłaszcza właśnie taką grillowaną! 🙂
😉
😉
😉
My też jak już jemy mięso to właśnie pierś z kurczaka a w takiej fajnej wiosennej marynacie to już w ogóle musi smakować świetnie 😉
delikatne mięsko, aromatyczne, soczyste! chcę takie na obiad;)
😉
😉
Wygląda pięknie, a jaki grill elektryczny używasz, jeśli można wiedzieć ;)?
Russell Hobbs, polecam:)
mmm!! Wygląda pysznie <333 Uwielbiam 🙂
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Buy my clothes!Sale!
Już sobie wyobrażam ten smak. 😀
Sama też jestem szczęśliwą posiadaczką elektrycznego grilla, więc kurczak z koperkową nutą jest dla mnie super pomysłem na przykład na studencki obiad. Ale jednak co grillowanie na dworze, to grillowanie na dworze. Nic nie zastąpi tego aromatu, jakim przechodzi mięsko. Ale elektryczny grill to dobre wybawienie do mieszkania właśnie 😉 Pozdrawiam 🙂
🙂
🙂
Wiadomo ogrodowy grill ma inny aromat:) aczkolwiek mówią,że dym niezdrowy, więc dozujmy sobie tę przyjemność:)
Prosto i ze smakiem 🙂
Mniam:)
🙂
🙂
Pysznie przygotowane mięsko
Pysznie przygotowane mięsko
Koperkowa marynata….to brzmi wyjątkowo smacznie 🙂
I jest moja ulubiona pierś z kurczaka, musze zrobić w takiej wersji.
Pyszna i bardzo aromatyczna propozycja 🙂
Pyszna i bardzo aromatyczna propozycja 🙂
Jakie to musi być pyszne! 🙂
ja również lubię pierś z kurczaka i dość często ją jadam na różne sposoby 🙂 fajna marynata 🙂
Muszę sobie zafundować elektryczny grill. 🙂 Mięsko wygląda wspaniale. 🙂
Super lekka wiosenna marynata 😉
Koperek u mnie jest nielubiany, ale w sosie przemycam i sprzeciwu brak 🙂 Pyszny kurak!
;0
🙂
;0
jest,jest:)
;0
😉
😉
🙂
🙂
Wszystko co z koperkiem musi być dobre. 😉
😉
Nieskomplikowany przepis, a ja też bardzo lubię pierś z kurczaka. Na pewno wypróbuje;)
polecam:)
mmm pyszności !
Zapraszam 🙂 blogbeautymix.blogspot.com
Będę musiała kiedyś wypróbować Twoją marynatę. Zapowiada się naprawdę apetycznie 🙂
😉
polecam serdecznie;)