Obiady

Ziemniaczana patelnia z kiełbaską

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Nowy tydzień i nowe wyzwania przed nami. To będzie kolejny ciężki tydzień, już zaczynam się do nich powoli przyzwyczajać. Chociaż nie powiem, marzy mi się odrobina nudy i względnego spokoju w życiu. Mam wrażenie, że remont domu nigdy się nie skończy, co chwilę są jakieś opóźnienia. A ja już chciałabym skończyć z życiem w chaosie i po prostu odpocząć. Nawet nie sądziłam, że człowiek może tyle czekać na drzwi czy szafę. Już nie wspomnę o lampie, czy kafelkach. No cóż, muszę zacisnąć zęby i przeczekać. Najlepiej jakbym znała końcową datę, byłoby mi dużo, dużo łatwiej. A na razie muszę nauczyć się funkcjonować w chaosie i wiecznym remoncie. Ale nawet w takim czasie, warto zadbać o pyszny obiad. U mnie znajdziecie wspaniałą propozycję na łatwy obiad, czyli na ziemniaczaną patelnię. Dużo tu kolorów i pysznych składników. W zasadzie cała praca ogranicza się do pokrojenia warzyw i kiełbaski. Danie jest sycące i naprawdę pyszne. Przyrumienione i chrupiące ziemniaczki, chrupiąca kiełbasa i smaczne warzywa. Co ciekawe, naprawdę nie trzeba wielu przypraw, by danie wyszło przepyszne. Świetnie smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować od razu podwójną porcję. Osobiście uwielbiam takie dania, i szczerze je Wam polecam. Sycące, rozgrzewające i bardzo aromatyczne. 

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
35
ilość porcji
4
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków

  • 2 śląskie kiełbasy

  • 2 marchewki

  • 2 czerwone papryki

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 0,5 pęczka koperku

  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny

  • Sól

  • Pieprz

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie dania

Kiełbasę kroję w półplasterki, mocno rozgrzewam patelnię i na suchej patelni podsmażam kiełbaskę- około 5-6 minut, do zarumienienia. Następnie kiełbasę zdejmuje z patelni i przekładam ją na talerz. Ziemniaki obieram, kroję w małą kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki. W międzyczasie kroję cebulę w piórka, siekam czosnek i dorzucam do ziemniaków. Kroję marchewkę w półplasterki, a paprykę w małe paski. Wrzucam na patelnię, doprawiam przyprawami i suszoną włoszczyzną, smażę warzywa aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zezłocą. Trwa to około 15 minut.
2

Serwowanie

Na patelnię wrzucam posiekany koperek, oraz kiełbaskę, chwilę ogrzewam razem. Podaję na gorąco. Świetnie smakuje solo, ale można również dodać sadzone jajka.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Pilaw uzbecki

55 Min. gotowania
Dziś zapraszam na obiad. Będę Was kusić pilawem, czyli daniem idealnym na te ostatnio chłodne dni. Pilaw uzbecki to danie obiadowe, które…
Obiady

Kluseczki jak pierożki

5 Min. gotowania
Uwielbiam domowe pierogi. To danie mojego dzieciństwa, które zawsze kojarzy mi się z ciepłem babcinego domu. Uwielbiam ich delikatne ciasto, aromatyczny farsz…
Obiady

Kuksus z warzywami. Lekki obiad.

10 Min. gotowania
Dziś głównym tematem będzie kasza kuskus. Chyba moja ulubiona kasza! Lubię ją w wielu wersjach, a dziś pojawi się jako danie obiadowe….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.