Obiady

Ziemniaczana patelnia z kiełbaską

35 Min. gotowania
Przejdź do przepisu

 Nowy tydzień i nowe wyzwania przed nami. To będzie kolejny ciężki tydzień, już zaczynam się do nich powoli przyzwyczajać. Chociaż nie powiem, marzy mi się odrobina nudy i względnego spokoju w życiu. Mam wrażenie, że remont domu nigdy się nie skończy, co chwilę są jakieś opóźnienia. A ja już chciałabym skończyć z życiem w chaosie i po prostu odpocząć. Nawet nie sądziłam, że człowiek może tyle czekać na drzwi czy szafę. Już nie wspomnę o lampie, czy kafelkach. No cóż, muszę zacisnąć zęby i przeczekać. Najlepiej jakbym znała końcową datę, byłoby mi dużo, dużo łatwiej. A na razie muszę nauczyć się funkcjonować w chaosie i wiecznym remoncie. Ale nawet w takim czasie, warto zadbać o pyszny obiad. U mnie znajdziecie wspaniałą propozycję na łatwy obiad, czyli na ziemniaczaną patelnię. Dużo tu kolorów i pysznych składników. W zasadzie cała praca ogranicza się do pokrojenia warzyw i kiełbaski. Danie jest sycące i naprawdę pyszne. Przyrumienione i chrupiące ziemniaczki, chrupiąca kiełbasa i smaczne warzywa. Co ciekawe, naprawdę nie trzeba wielu przypraw, by danie wyszło przepyszne. Świetnie smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować od razu podwójną porcję. Osobiście uwielbiam takie dania, i szczerze je Wam polecam. Sycące, rozgrzewające i bardzo aromatyczne. 

Share

rb_lena
przygotowanie
20
gotowanie
35
ilość porcji
4
całkowity czas
55

Będzie potrzebne

  • Patelnia

  • Deska do krojenia

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków

  • 2 śląskie kiełbasy

  • 2 marchewki

  • 2 czerwone papryki

  • 1 czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 0,5 pęczka koperku

  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny

  • Sól

  • Pieprz

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przepis krok po kroku

1

Przygotowanie dania

Kiełbasę kroję w półplasterki, mocno rozgrzewam patelnię i na suchej patelni podsmażam kiełbaskę- około 5-6 minut, do zarumienienia. Następnie kiełbasę zdejmuje z patelni i przekładam ją na talerz. Ziemniaki obieram, kroję w małą kostkę. Rozgrzewam olej, wrzucam ziemniaki. W międzyczasie kroję cebulę w piórka, siekam czosnek i dorzucam do ziemniaków. Kroję marchewkę w półplasterki, a paprykę w małe paski. Wrzucam na patelnię, doprawiam przyprawami i suszoną włoszczyzną, smażę warzywa aż ziemniaki zmiękną i ładnie się zezłocą. Trwa to około 15 minut.
2

Serwowanie

Na patelnię wrzucam posiekany koperek, oraz kiełbaskę, chwilę ogrzewam razem. Podaję na gorąco. Świetnie smakuje solo, ale można również dodać sadzone jajka.
1496 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.