Ciasta

Szarlotka z budyniem

1 Min. czytania
Przejdź do przepisu

 Wróciła zima. W zasadzie nie musiała wrócić, bo wciąż mamy kalendarzową zimę, ale meteorologiczną wiosnę. To taki dziwny czas. Za oknem sypał śnieg, istna śnieżna burza. Bardzo, ale to bardzo tęsknię już za wiosną, za ciepłymi dniami, za tym by schować czapkę i ciepłe płaszcze. Zima osłabiła mnie i to jak. Brakuje mi energii i zapału. Na szczęście są sposoby by sobie pomóc. Wracam do domu, zaparzam sobie dużą kawę, zapalam świecę zapachową o energizującym zapachu mandarynki i próbuję ogarnąć kolejne remontowe tematy. A na sam wieczór, naszło mnie na pieczenie ciasta. No dobrze, co powiecie na kawałek szarlotki? I to nie byle jakiej, bo budyniowej! Z dużą ilością pysznego budyniu i naprawdę dużą ilością pysznych jabłek. Dawno, naprawdę dawno nie robiłam szarlotki na kruchym cieście. Jego zagniatanie było dla mnie czystą przyjemnością, niemal relaksacją. Kiedy podpiekał się spód, zabrałam się za szykowanie budyniu. Z dużą ilością jabłek, pachnący cudownie cynamonowo. Potem wystarczyło wylać masę na ciasto, posypać resztą kruchego ciasta i bach, pieczemy. Przyznam się Wam, to ciasto niesamowicie smakuje jeszcze ciepłe. Ciężko, ach jak się ciężko powstrzymać. Zapachem cynamonu rozgrzewam się w te dni i marzę o wiośnie!

Share

rb_lena

Będzie potrzebne

  • Blacha do pieczenia

  • Garnuszek

Składniki

  • 2 jajka plus 1 żółtko

  • 400 gramów mąki pszennej

  • 180 gramów masła

  • 3 łyżki śmietany albo jogurtu greckiego

  • 100 gramów erytrytolu albo cukru

  • 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

  • Szczypta soli

  • Nadzienie:

  • 1 kg słodkich jabłek

  • 1 litr mleka

  • 3 opakowania budyniu waniliowego

  • 5 łyżek erytrytolu

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 2 łyżki kaszy manny

  • Dodatkowo: masło i kasza do formy, cukier puder

Przepis krok po kroku

1

Kruche ciasto

Z podanych składników zagniatam kruche ciasto- najlepiej zrobić to przy pomocy miksera. Następnie mamy dwie opcje- formuję z ciasta kulę, dzielę na dwie nierówne części, większą wałkuję, przekładam do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą, i chłodzę godzinę. Można też włożyć ciasto do zamrażarki na 15 minut i większą część zetrzeć na blachę do pieczenia ( też wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Starte ciasto wystarczy docisnąć ręką, tak by powstał jednolity spód. Ja polecam drugą wersję, bo jest szybsza. Spód piekę 20 minut w 180 stopniach.
2

Budyń

Kiedy ciasto się piecze szykuję budyń. Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Posypuję cynamonem.700 ml mleka podgrzewam z cukrem/erytrytolem. Proszek budyniowy rozprowadzam w pozostałym mleku, dokładnie mieszam i łączę z gotującym się mlekiem. Gotuję gęsty budyń, dodaję do niego jabłka, mieszam.
3

Pieczenie

Kruchy spód posypuję kaszą manną, wylewam budyń z jabłkami. Na wierzchu kładę pozostałe kawałki ciasta. Piekę ciasto 35 minut w 180 stopniach i posypuję je cukrem pudrem po wystudzeniu.
1464 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Wielkanocna babka z gotowanych cytryn

50 Min. gotowania
Nie mogę uwierzyć, że już za tydzień będzie Wielkanoc. Luty zawsze mijał mi szybko, ale tegoroczny marzec pobił wszystkie możliwe rekordy. Sama…
Ciasta

Ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

35 Min. gotowania
Czyż nie wspominałam, że marzy mi się pyszne, domowe ciasto z jabłkami? Chyba coś mówiłam, że planuję upiec domowe ciasto, na znak,…
Bez kategoriiCiasta

Cytrynowe ciasto z pomarańczową galaretką

40 Min. gotowania
Witajcie w niedzielny poranek. Za oknem topnieją resztki śniegu, który padał u nas przez ostatnie trzy dni. W kubku kawa z miodem…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.