Nie samymi truskawkami człowiek żyję. Oczywiście znam wiele dań obiadowych, gdzie te pyszne owoce można przemycić. Ja jednak miałam ochotę na danie z indykiem i koniecznie z ryżem. Pozostała tylko kwestia dodatków, a raczej sosu. Do głowy wpadł mi pomysł na słodkie-kwaśne połączenie cytryny z miodem. Indyk jest wspaniałym i wartościowym mięsem,ale potrzebuje wyraźnych dodatków by smakować wspaniale. Ten sos, lekko kremowy o zdecydowanym smaku i wyjątkowym aromacie idealnie pasuje do delikatnego mięsa. Oczywiście całość robi się prawie błyskawicznie, nie wymaga za wiele zachodu, wymyślnych składników i godzin pracy. Latem, szczególnie kiedy pogoda dopisuje lubię przygotować takie proste i szybkie dania. A resztę czasu poświęcić na spacer i letnie spotkania. Na przykład z przyjaciółką, nasze ploteczki przy truskawkowej lemoniadzie na gdańskiej Starówce mogą trwać godzinami. A wtedy wiadomo, nie ma czasu na długie czarowanie w kuchni. Ale ten przepis na pewno oczaruje Waszych bliskich.
1 pierś z indyka
2 cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
200 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju rzepakowego
Łyżka klarowanego masła
Pieprz
Do podania ryż jaśminowy
Mięso myję, kroję w sporą kostkę, przekładam do miseczki. Miód łączę z sosem sojowym, słodką papryką i olejem. Zalewam marynatą mięso, odstawiam na minimum kwadrans-można przygotować mięso wieczorem, albo rano.
Rozgrzewam masło, dodaję osączone z marynaty mięso i podsmażam je 3-4 minuty.
Do reszty marynaty dodaję sok i skórkę z 2 cytryn, bulion oraz pieprz. Na końcu dodaję ostrożnie mąkę ziemniaczaną i mieszam całość dokładnie by nie było grudek. Zalewam mięso sosem i duszę 12-15 minut.
Podaję z ryżem.
Pyszny obiad. Nic tylko jeść
Wygląda smakowicie. 🙂
Nie musiałabyś mnie dwa razy namawiać…;) Uwielbiam mięso w połączeniu ze słodkim smakiem, więc ta propozycja na pewno by mi posmakowała:)
Nie dość, że indyk to jeszcze na słodko. Mniam! 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*
🙂
na pewno by Ci smakowało:)
😉
🙂
Pięknie się prezentuje, a ta glazura mmm 🙂
dziękuję:)
A ja przyznam, że jakos nie pasuje mi mięso indycze, chociaż wiem, że jest zdrowe i "czystsze" niż kurczak. Dlatego może wykorzystam przepis i zamienię indyka na kurczaka?
można śmiało zmienić;)
no dokładnie, dlatego omijam wszelakie imprezy szerokim łukiem 😛
Indyka nigdy nie jadłam, ale wszystko co słodko-kwaśne uwielbiam, ubóstwiam, kocham!
Bardzo dobra propozycja na szybki obiad!
🙂
warto spróbować:)
Za mną ostatnio chodzi filet z kurczaka w miodzie, ale… może by tak jednak indyk…?
bardzo ciekawy pomysł na sos do mięsa 🙂
Właśnie ostatnio bardzo polubiłam mięso z indyka; jest bardzo delikatne i smakuje wybornie 🙂 W takim sosie – niebo na talerzu! 🙂
już wiem, co dziś na obiad zrobię 😳☺
🙂
🙂
🙂
🙂