
Jarmuż stał się bardzo modny. Słusznie, bo smaczny i zdrowy. Pamiętam jak jarmużowe krzaczki rosły na dziadkowej działce. Z moją siostrą uznałyśmy, że to dziurawa sałata. Mama chwilę podduszała liście, czymś doprawiała i dawała dziatkom do obiadu. Nie pamiętam smaku, widocznie było to warzywo, które nie skradło mojego serca. Mimo to słysząc o nowo powstałej miejskiej kooperatywie spożywczej i okazji zakupu jarmużu uśmiechnęłam się do siebie-biorę i wzięłam. Wzięłam też pyszny żuławski miód, ale nie o miodzie. Mogłam zamówić wersję małą, średnią bądź dużą. Wzięłam średnią i dostałam cały krzak, który z braku laku wylądował na balkonie i zajął połowę jego powierzchni. Cóż tu zrobić z tym zielskiem? Chipsy. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Chipsy wyszły pyszne, chrupiące, bardzo paprykowe i zdrowe. Nie oszukujmy się, nie są to chipsy jak z paczki, są dużo lepsze.
Składniki:
Jarmuż
Oliwa z oliwek
Sól,pieprz, chilli, słodka papryka
Liście jarmużu myję, usuwam twardsze części i dokładnie suszę. Proces ten można przyśpieszyć kupując markowy jarmuż, który nie wymaga dokładnego wypłukiwania piasku-i nie tylko, ale przemilczę tę kwestię. Oliwę łączę z przyprawami,w zależności od ulubionego stopnia ostrości dozuję chilli.
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam na nim liście jarmużu i polewam delikatnie smakową mieszankę. Chipsy piekę przez 5-7 minut, mają być chrupiące, ale nie przypalone, więc trzeba zachować czujność. Pieczone liście jarmużu można chrupać bez wyrzutów sumienia.
uwielbiam chipsy jarmużowe 🙂
Nigdy go nie próbowałam, jestem ciekawa jak smakuje 🙂
Smakuje bardzo paprykowo 🙂
Teraz też stałam się fanką 🙂
świetna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. jarmuż uwielbiam i dlatego z pewnością spróbuję Twojej propozycji 🙂
Ja o istnieniu jarmużu dowiedziałam się w liceum. Pamiętam jak kombinowałyśmy z dziewczynami jak to owy jarmuż wygląda i jak smakuje. Z chęcią bym zakosztowała takiego przysmaku, pod warunkiem, że bez problemu dostałabym ten jarmuż 😛 Pozdrawiam 🙂
Słyszałam juz o czipsach z jarmużu, ale nigdy nie próbowałam, pochrupałabym:)
jeśli tylko go gdzieś znajdę – robię te chipsy 🙂 przekąska bez wyrzutów sumienia :-))
Robi się bardzo łatwo-warto spróbować 🙂
Teraz sprzedają w większości marketów, a warto zrobić i chrupać na zdrowie 🙂
Spróbuj, ja muszę jeszcze znaleźć ze 100 zastosowań na jarmuż, bo mam jeszcze tyle tych liści 🙂
Jarmuż jest w Biedronce dostępny 🙂 Warto kupić i spróbować 🙂
o kurcze, świetny pomysł na zdrową przekąskę, bierzemy 😀
Świetny pomysł na jarmuż 🙂
W takim wydaniu się nie nudzi 🙂
Można brać ile się chce 🙂
Nigdy nie jadłam jarmużu, ba, pewnie nigdy nie miałam go w ręku 🙂 ale chipsy wypróbuję 🙂
Teraz jarmuż łatwo kupić, więc warto spróbować 🙂
Zabieram się za te chipsy tyle czasu i jakoś do tej pory ich nie zrobiłam… a wszyscy tak je zachwalają 🙂 Muszę naprawić swój błąd 😉
Nie jadłam jeszcze takich chipsów, a jakie zdrowe. Nic tylko brać się do roboty i zrobić je
Napraw, napraw 🙂
Zdrowe a do tego naprawdę smaczne 🙂
Nie jadłam jarmużu. Zastanawiam się, czy by mi zasmakował. 🙂
Takie chipsy, to ja lubię! 😀
Jarmuż lubię ale w takiej werski jeszcze nie próbowałam!
A ja w tym roku nie mogłam jarmużu dostać nigdzie 🙁
Smakuje trochę jak kapusta, ale jest delikatniejszy 🙂
To warto spróbować:)
A ja codziennie widywałam w sklepach, ale mnie nie kusił…
Oj też lubię 🙂
Mmm bardzo fajny pomysł na zdrową i zapewnię pyszną przegryzkę 🙂
Ciekawy pomysł 🙂