Vege

Jarmuż i chipsy

1 Min. czytania
Jarmuż stał się bardzo modny. Słusznie, bo smaczny i zdrowy. Pamiętam jak jarmużowe krzaczki rosły na dziadkowej działce. Z moją siostrą uznałyśmy, że to dziurawa sałata. Mama chwilę podduszała liście, czymś doprawiała i dawała dziatkom do obiadu. Nie pamiętam smaku, widocznie było to warzywo, które nie skradło mojego serca. Mimo to słysząc o nowo powstałej miejskiej kooperatywie spożywczej i okazji zakupu jarmużu uśmiechnęłam się do siebie-biorę i wzięłam. Wzięłam też pyszny żuławski miód, ale nie o miodzie. Mogłam zamówić wersję małą, średnią bądź dużą. Wzięłam średnią i dostałam cały krzak, który z braku laku wylądował na balkonie i zajął połowę jego powierzchni. Cóż tu zrobić z tym zielskiem? Chipsy. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Chipsy wyszły pyszne, chrupiące, bardzo paprykowe i zdrowe. Nie oszukujmy się, nie są to chipsy jak z paczki, są dużo lepsze.
Składniki:
Jarmuż
Oliwa z oliwek
Sól,pieprz, chilli, słodka papryka
Liście jarmużu myję, usuwam twardsze części i dokładnie suszę. Proces ten można przyśpieszyć kupując markowy jarmuż, który nie wymaga dokładnego wypłukiwania piasku-i nie tylko, ale przemilczę tę kwestię. Oliwę łączę z przyprawami,w  zależności od ulubionego stopnia ostrości dozuję chilli.
Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, układam na nim liście jarmużu i polewam delikatnie smakową mieszankę. Chipsy piekę przez 5-7 minut, mają być chrupiące, ale nie przypalone, więc trzeba zachować czujność. Pieczone liście jarmużu można chrupać bez wyrzutów sumienia.

1503 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Vege

Ogórki małosolne na sucho

1 dzień Min. gotowania
Mój tata robi bardzo smaczne ogórki małosolne. Naprawdę je lubię. Ale ja najbardziej lubię bardzo delikatne ogóreczki, takie jednodniowe. Te na kolejne…
VegeZupy

Śniadaniowy Ramen

20 Min. gotowania
I znów mogłabym zacząć ten post o tym, jak to się cieszę na obecny weekend. W listopadzie zdecydowanie żyłam od weekendu, do…
VegeZupy

Brokułowy krem. Z serem.

1 Min. czytania
Kiedy robi się zimno, nic nie rozgrzewa mnie tak, jak talerz domowej zupy. A w szczególności gęstej, kremowej, i sycącej. Takiej, dzięki…

32 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.