Ciasta

Domowy placek z jabłkami dla gości

2 Min. czytania

Moja babcia zbierała przez lata przepisy wycięte z gazet. Nigdy nie była wybitną kucharką, owszem piekła ciasta, ale wychodził jej jedynie pleśniak i ciasto makowe. I tyle. kiedy babcia zobaczyła, że jako tako radzę sobie w kuchni pokazała mi swoje zbiory licząc,że coś mnie zainteresuje i zrobię jej tę przyjemność i ugoszczę domowym ciastem. W gazecie z roku 1986 znalazłam przepis na ciasto z jabłkami. Oczywiście czegoś mi brakowało, zmieniałam przepis z biegiem czasu po swojemu i w ten sposób powstał mój domowy placek z jabłkami, który zachwycił moją babcię. Zawsze jak przychodzi wspomina ten smak. Ostatnio zrobiłam jej przyjemność i upiekłam go specjalnie dla niej. Ciasto robi się naprawdę szybko, więc jest idealne gdy szykuje się wizyta gości. A do tego ten smak… Z początku przepis mnie rozśmieszył, jak to drożdże i proszek do pieczenia? Ciasta nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia? Czy coś z tego wyjdzie? Owszem, wychodzi genialne połączenie niezwykle smakowitego ciasta, aromatycznych jabłek i chrupiącej kruszonki. Szybkie i pyszne jesienne ciasto gościnne. Polecam, zrobi wrażenie na każdej babci i tych, którzy ponad wszystko przekładają typowo domowy smak.
                                                        


Składniki:
150 gram masła
 2,5 szklanki mąki pszenna 
4 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 jajka
1/4 opakowania drożdży
Łyżka proszku do pieczenia
7 łyżek cukru
3 jabłka-najlepiej szara reneta
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Pół szklanki mleka
Cynamon
Kardamon
Olejek migdałowy
Bułka tarta
Topię 100 gram masła, dodaję do niego olej i odstawiam na bok, aby trochę przestygło. 2 szklanki mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję cukier-4 łyżki i pokruszone drożdże. Gdy masło będzie letnie dodaję do mąki, a następnie jajka, parę kropli olejku migdałowego i połowę porcji mleka. Teraz w ruch idą dłonie-zagniatam z ciasta kulę. Gdyby było zbyt gęste dodaję resztę mleka. Gdy ciasto jest gładkie, zajmuję się jabłkami.

Jabłka-ja uwielbiam we wszystkich wypiekach szare renety, które nazywałam szarą Renatką i jakoś tak mi zostało. Więc jabłka obieram, kroję w plastry-niezbyt cienkie. Teraz  ciasto dzielę na dwie nierówne części. Tą większą rozciągam na wielkość foremki i wykładam je na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Na wierzchu wykładam jabłka, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i kardamonem. Przykrywam drugą warstwą ciasta. Oczywiście można je rozwałkować, ale moim zdaniem  ciasto jest tak elastyczne, że nie ma takiej potrzeby-wystarczy je rozciągnąć. 
Wierzch posypuję kruszonką, którą zagniotłam z reszty masła, połowy szklanki mąki i 3 łyżek cukru. Drobną kruszonką posypuję ciasto. Piekę je 40 minut w 185 stopniach.Po upieczeniu ciasto posypuję cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

                                                                http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

1487 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Ciasta

Błyskawiczne ciasto ze śliwkami

50 Min. gotowania
Dziś czas na śliwki! A dokładniej na błyskawicznie ciasto ze śliwkami. Ten tydzień był po prostu wstępem do jesieni. Co prawda mam…
Ciasta

Rustykalna tarta

30 minut Min. gotowania
Dziś mam dla Was coś niesamowitego. Na samo wspomnienie tego ciasta, cieszy mi się buzia. To po prostu najlepsza tarta pod słońcem….
Ciasta

Brownie z morelami i migdałami

30 minut Min. gotowania
Dziś będzie bardzo, ale to bardzo słodko. I mocno czekoladowo. Bo czego jak czego, ale brakowało mi czekoladowej osłody i pociechy. Wiecie,…

37 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.