Obiady

Kuskusowa sałatka kurowa

1 Min. czytania
Moją siostrę czekałam długa podróż pociągiem, chciała więc zjeść po drodze coś pysznego i domowego. Jako, że bywam siostrą idealną przygotowałam jej i sobie również sałatkę z kuskusem i delikatną piersią z kurczaka. Miodowo-musztardowa marynata okazała się strzałem w 10. Mięso wyszło soczyste, bardzo aromatyczne i delikatne. Na pewno robić w ten sposób kurczaka w oderwaniu od sałatki 🙂 Za co lubię sałatki? Bo można wrzucić w nie wszystko to co pałęta się w lodówce i zawsze wyjdzie smacznie. Za co lubię sałatkę z kuskusem? Bo wspaniale nadaje się i na ciepły obiad i do zabrania do pracy. Sama nie mogę się zdecydować lepiej na ciepło czy na zimno?
Składniki:
Filet z kurczaka podwójny
Miód-duża łyżka
Sos sojowy-dwie łyżki
Olej ryżowy-dwie łyżki
Musztarda miodowa-łyżka
Kuskus-szklanka
Papryka
Czerwona cebula
Suszone pomidory-6 sztuk.
Oregano, estragon
Sól, pieprz
Zaczynam od zamarynowania kurczaka. Mięso myję, następnie przekładam do miseczki. Łączę z sobą miód, olej, musztardę, sos sojowy i pieprz, dokładanie nacieram mieszanką mięso i odkładam do lodówki. Oczywiście im dłużej mięso poleży w marynacie tym lepiej. 

Wrzątkiem zalewam kaszę i czekam aż napęcznieje. Ilość wody zależy od pożądanej sypkości kaszy. Gdy kasza dochodzi kroję paprykę, cebulę i suszone pomidorki, łączę z kaszą i doprawiam ziołami oraz solą i pieprzem. Warto dodać też trochę oliwy spod pomidorków, świetnie wzbogaca smak sałatki.

Zostawiam sałatkę na moment z boku i zajmuję się kurczakiem. Smażę go na dobrze rozgrzanej patelni,podczas smażenia polewam pozostałą marynatą. Kurczak w ciągu 8-10 minut powinien się pięknie usmażyć. Następnie kroję go w  paski i układam na sałatce z kaszy. Można jeść od razu, ale przyznam szczerze, że po nocy w lodówce, kiedy wszystkie smaki i aromaty się wymieszały sałatka smakowała obłędnie.

1501 wpisy

O autorze
Historyczka, która histerycznie kocha dobrą kuchnię i uwielbia tracić czas na wymyślaniu pyszności. Magdalena
Artykuły
Możesz również zobaczyć
Obiady

Oliwa i ogień. Wrocław.

2 Min. czytania
Czas odkryć karty. Dziś zabieram Was na najlepszą pizzę w Polsce. Tak, nie mam co do tego żadnych wątpliwości! Może to źle,…
Obiady

Niedźwiadek pod Holicą.

1 Min. czytania
Czas na małą kulinarną podróż! Dziś zapraszam w Bieszczady, odwiedzimy Niedźwiadka pod Holicą. Czyli kultową knajpę, która znalazła kolejną lokalizację, dużo spokojniejszą…
Obiady

Indyk w Parmezanie

40 minut Min. gotowania
Dziś zapraszam na przepyszny obiad, będzie indyk w Parmezanie. I to nie smażony, a pieczony. Delikatny, soczysty, z niesamowicie chrupiącą i apetyczną…

38 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.